27-29 Nisan 2021 Cenevre Gayri-resmi Kıbrıs Görüşmeleri

Sosyal Medyada Paylaş!
30 Nisan 2021

 

 

 

Cenevre’de Birleşmiş Milletler öncülüğünde, Kıbrıs Adası tarafları-KKTC ve GKRY ve garantör ülkeler- Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin katılımıyla 5+1 formatında gayri resmi bir konferans gerçekleşti.

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Dujarric görüşmelerin amacını ‘Kıbrıs Sorunu açısından kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için taraflar arasında ortak zemin olup olmadığını belirlemek’ şeklinde nitelendirdi.

 

Toplantıda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kıbrıs Rum Kesimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile ayrı ayrı görüştü.

 

Guterres görüşme sonucunda GKRY’nin Crans Montana’da kaldıkları yerden devam etme isteği ile karşılaşırken, KKTC heyeti Guterres’e “KKTC’nin bağımsızlığı, egemenliği ve eşitliği konusundan ödün verilmeyecek iki devletli çözüm önerisini” sundu.

 

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın sunduğu ve iki tarafın da egemenliğinin tanınması gerektiğine vurgu yapan 6 maddelik plan şu şekildedir;

 

1- Genel Sekreter, Güvenlik Konseyinin iki tarafın eşit uluslararası statüsünün ve egemen eşitliğinin güvence altına alındığı bir kararı kabul etmesi için inisiyatif alacaktır. Böyle bir karar, mevcut iki devlet arasında iş birliğine dayalı bir ilişki kurulması için yeni bir temel oluşturacaktır. ​​​​​​

2- Yukarıda belirtilen düzenlemeyle iki tarafın eşit uluslararası statüsü ve egemen eşitliği sağlandıktan sonra, BM Genel Sekreteri himayesinde karşılıklı olarak kabul edilebilir bir iş birliği anlaşması oluşturmak için sonuç odaklı ve belli bir zaman aralığına dayalı müzakerelere başlayacaklardır.

3- Müzakereler, iki bağımsız devlet arasındaki gelecekteki ilişkilere, mülkiyet, güvenlik ve sınır düzenlemesinin yanı sıra AB ile ilişkilere odaklanacak.

4- Müzakereler, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin yanı sıra uygun olduğu hallerde, gözlemci olarak AB tarafından desteklenecektir.

5- Herhangi bir anlaşma bağlamında, iki devlet karşılıklı olarak birbirini tanıyacak, üç Garantör Devlet bunu destekleyecektir.

6- Bu müzakereler sonucunda varılacak herhangi bir anlaşma, iki devlette ayrı olarak eşzamanlı referandumlarda onaya sunulacaktır.

 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da toplantı amacının müzakere süreci için ortak zemin bulma arayışı olduğunu hatırlatarak, “Toplantıda dün ve bugün Sayın Cumhurbaşkanı (Tatar) egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözüm vizyonunu güçlü şekilde dile getirdi. Tarihi bir konuşma yaptı. Önerisini yazılı olarak da tüm taraflarla paylaştı. Biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak KKTC’nin bu önerisine tam destek verdik.”dedi.

 

Çavuşoğlu  ayrıca Türkiye için KKTC’nin bağımsızlığı, egemenliği ve eşitliğinden asla ödün verilmeyeceğini hatırlattı ve “KKTC’nin bağımsızlığı, egemenliği ve eşitliği konusundan ödün vermeyeceğiz. Bunlar teslim edilirse iki devlet gelecekte nasıl iş birliği yapacağını müzakere edebilirler. Teslim edilmezse yolumuza KKTC’yle birlikte devam edeceğiz.”dedi.

 

BAU DEGS Danışma Kurulu üyesi Emekli Büyükelçi Sayın Tugay Uluçevik toplantı öncesinde kaleme aldığı yazısında AB’nin toplantıya gözlemci olarak katılacak olmasına Türkiye ve KKTC’nin karşı olduğunu dile getirmiş, gerekçe olarak da AB’nin Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konularında tarafsız değil, Yunanistan’dan ve GKRY’den yana olmasını göstermişti.

 

Sayın Uluçevik görüşmeler sona erdikten sonra da Cenevre Görüşmelerinin ‘Milli Dava’mız için bir dönüm noktası olarak nitelendirdi ve KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti’nin başarılı dik duruşlarına dikkat çekti.

 

Kaynakça

https://news.un.org/en/story/2021/04/1090902

https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/olaylar-ve-gorusler/kibrista-makas-degistirme-cenevre-toplantisi-tugay-ulucevik-1831257