ABD, Çin'in nükleer cephaneliğini keskin bir şekilde genişlettiğini söyledi”

Sosyal Medyada Paylaş!

                                                   ABD, Çin'in nükleer cephaneliğini keskin bir şekilde genişlettiğini söyledi”

ABD, Çin'in geçen yıl nükleer stokunu önemli ölçüde genişlettiğini ve şu anda yaklaşık 500 operasyonel savaş başlığına sahip olduğunu söyledi.

Pentagon tarafından yayınlanan yıllık bir raporda, Pekin'in cephaneliğini 2030 yılına kadar ikiye katlayarak 1.000'den fazla savaş başlığına çıkarmayı umduğu da belirtildi. Ancak Çin'in "ilk grev yok" politikasına bağlı kaldığını söyledi. Raporda, büyümenin tahminleri aştığı söylenirken, Çin'in stokları hala Rusya ve ABD tarafından gölgede bırakılıyor.

Bağımsız Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre, Rusya yaklaşık 5.889 savaş başlığından oluşan bir nükleer cephaneliğe sahipken, ABD 5.244 savaş başlığına sahip olabilir. 2021'de Savunma Bakanlığı, Çin'in yaklaşık 400 savaş başlığına sahip olduğunu tahmin ediyordu. "[Çin'in] gittiği yerden çok büyük bir sapma önermeye çalışmıyoruz... ancak üst düzey bir ABD savunma yetkilisi Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, önceki tahminleri aşma yolunda olduklarını öne sürüyoruz" dedi ve konunun "[ABD] için çok fazla endişe yarattığını" da sözlerine ekledi. Başkan Xi Jinping, Çin'in 2049 yılına kadar "dünya standartlarında bir ordu" kuracağını ilan etti. 2012'de iktidara geldiğinden beri ülkenin silahlı kuvvetlerini modernize etmeye çalıştı.

Perşembe günkü Pentagon raporunda, Çin'in nükleer cephaneliğini büyütme yönündeki mevcut çabasının, "hem ölçek hem de karmaşıklık açısından önceki girişimleri gölgede bırakacağı" belirtildi. ABD'li yetkililer, Pekin'in muhtemelen 2022'de üç yeni füze sahası kümesinin inşasını tamamladığını söyledi. Raporda, bu alanların en az 300 yeni Kıtalararası Balistik Füze (ICBM) silosu içerdiği belirtildi. ICBM'ler, 5.500 km'den (3.400 mil) daha uzun menzile sahip balistik füzelerdir. ABD raporuna göre, Çin Halk Kurtuluş Ordusu roket kuvvetleri, "Çin Halk Cumhuriyeti'nin kıta ABD, Hawaii ve Alaska'daki hedeflere karşı konvansiyonel saldırılar tehdidinde bulunmasına izin verecek" ICBM'ler geliştirmeye çalışıyor. Analiz, nükleer stokunun büyümesine rağmen, Çin'in "düşmanın ilk saldırısında 'caydırıcılık' ve caydırıcılık başarısız olduğunda 'karşı saldırı' politikasına bağlı kaldığını" söyledi.

Henry Boyd Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırmacı olan Henry Boyd, BBC'ye bildirilen artış oranının "çok istisnai" görünmediğini söyledi. Ayrıca, Çin'in belirtilen 1.000 savaş başlığı hedefine doğru "tahmin edilenden biraz daha hızlı hareket ettiğini" de kabul etti. Asya Toplumu Politika Enstitüsü'nün kıdemli bir üyesi olan Lyle Morris, BBC'ye hipersonik füzeler gibi gelişmelerin Çin'in ikinci saldırı politikasını yeniden gözden geçirmesine neden olduğunu ve stoklarını genişletmeye zorladığını söyledi.

Perşembe günkü Pentagon raporunda, Pekin'in son aylarda Tayvan'a karşı "diplomatik, siyasi ve askeri baskıyı artırdığı" da belirtildi. Bay Xi'nin savunma şeflerine adayı 2027 yılına kadar zorla geri almak için askeri kapasiteyi geliştirmelerini emrettiği bildirildi. Pentagon raporuna göre, Tayvan'ın bir dizi balistik füze uçuşu, hava sahasına artan uçuşlar ve suları çevresinde bir dizi askeri tatbikat emri verildi.

 

Kaynak:China has sharply expanded nuclear arsenal, US says - BBC News