Ukrayna Devletbaşkanı Volodymyr Zelensky'nin "Almanya'yı Rusya'dan enerji ithalatını kesmediği" için eleştirmesinin ardından Alman devlet makamlarından çeşitli açıklamalar geldi.
Petrolünün %25'ini gazının ise %40'ını Rusya'dan alan Almanya, diğer Avrupa Birliği ülkelerine oranla enerji konusunda Rusya'ya daha bağımlı konumda.
Almanya'nın Maliye Bakanı Christian Lindner, Almanya'nın Rus enerjisine olan bağımlılığını sona erdirmek için "mümkün olduğunca hızlı" hareket ettiğini, ancak bunun zaman alacağını söyledi. Diğer yandan; BBC'ye değerlendirmelerde bulunan Lindler, bu hususta "sabırlı olmalıyız" ifadelerinde bulundu. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise daha önce Almanya'nın petrol ithalatını yıl sonuna kadar bitireceğini ve ardından gazın geleceğini söylemişti. BBC'ye değerlendirmelerde bulunan Lindler; "Ülkesinin Rusya'ya yönelik ambargolar koymak üzere çalıştığını" ifade ederken "Rus enerji ithalatının ani bir şekilde durdurulmasının, üreticiler ve otomobil üreticileri gibi Alman üreticilerin fiziksel olarak kapanmasına yol açabileceğini" söyledi.
Bu haftanın başlarında, Alman ekonomi enstitüleri, Rusya'dan yapılan ithalatı aniden durdurmanın 2023 yılına kadar Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da keskin bir durgunluğa yol açacağı konusunda uyarıda bulundu. Diğer yandan Alman kabinesi içerisinde görüş ve planlarında birbiriyle çeliştiği gözler önünde çıkmaktadır. Almanya Maliye Bakanlığı "Süreci uzun ve zamana yaymaya" yönelik açıklamalar yaparken, Alman Dışişleri Bakanı Baerbock ise; "Almanya'nın Rus petrol ithalatını yaza kadar yarıya indireceğini ve yıl sonuna kadar tamamen ortadan kaldıracağını ve ardından Rusya'nın gaz ithalatında hızlı bir azalma olacağı" açıklamasında bulunmuştu.
Alman Maliye Bakanı Lindler ise "Rus enerjisinin aniden kesmelerinin ciddi makro-ekonomik maliyetleri olacağının" altını çizerek,böyle bir durumun ekonomik maliyetlerden daha fazlasına neden olacağını belirtti.
Kaynak; https://www.bbc.com/news/business-61164894