Dünya Bankası ekonomik tahminini düşürürken küresel durgunluk uyarısında bulundu.

Sosyal Medyada Paylaş!

Dünya Bankası ekonomik tahminini düşürürken küresel durgunluk uyarısında bulundu.

Dünya Bankası'nın son tahminlerine göre, küresel ekonomi "durgunluğa düşmeye tehlikeli bir şekilde yakın"şeklinde görüş beyan etti.

Dünya ekonomisinin bu yıl sadece %1,7 büyümesini bekliyor - Haziran ayında tahmin ettiği %3'ten keskin bir düşüş.

Rapor, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden ve salgının etkisinden kaynaklanan bir dizi faktörü sorumlu tutuyor.

Daha yüksek faiz oranlarının etkileri, politika yapıcıların üstesinden gelmesi gereken temel zorluk olarak seçilmiştir.

 

Dünya Bankası başkanı David Malpass, gerilemenin "geniş tabanlı" olacağını ve dünyanın hemen her yerinde insanların kazançlarındaki artışın "Covid-19'dan önceki on yıldakinden daha yavaş" olacağını söyledi.

Dünya Bankası, ekonomik büyüme için dünyanın en etkili üç bölgesi olan ABD, Avro Bölgesi ve Çin'in "belirgin bir zayıflık döneminden" geçtiğini, bu gerilemenin daha yoksul ülkelerin karşı karşıya olduğu sorunları kötüleştirdiğini söyledi.

Pandemi sonrası 2021'de %5,3'lük artışın ardından, dünyanın en zengin ekonomilerindeki büyümenin 2022'deki %2,5'ten bu yıl sadece %0,5'e keskin bir şekilde yavaşlaması muhtemel.

Banka, "Son yirmi yılda, bu ölçekteki yavaşlamalar küresel bir durgunluğun habercisi oldu" uyarısında bulunarak, "keskin ve uzun süreli bir yavaşlama" beklediğini de sözlerine ekledi.

 

Eğer küresel bir durgunluk yaşanırsa, 1930'lardan bu yana ilk kez aynı on yılda iki küresel durgunluk yaşanmış olacaktır.

Dünya Bankası, küresel fiyat artış hızının 2022'deki %7,6'dan bu yıl %5,2'ye düşmesini beklediğini söyledi.

Bazı "fiyat artışları mümkündür". banka genel olarak enerji fiyatlarının düşmesini beklediğini söyledi. Küresel üretimde bir artışa ve bir enerji krizinin işletmeleri ve hane halkını gaz kullanımlarını azaltmaya yönelttiği Avrupa'da talebin azaldığına işaret etti.

Mahsul fiyatlarının da bu yıl %5 düşeceği tahmin ediliyor, ancak 2022'de %13 artarak birkaç yıl öncesine göre önemli ölçüde yüksek olmaya devam edecek.

Bu gelişmelere rağmen, enflasyonun tipik olarak sağlıklı kabul edilen %2'lik oranın oldukça üzerinde kalması bekleniyor.

 

Aralarında ABD ve İngiltere'nin de bulunduğu onlarca ülkenin merkez bankaları, soruna yanıt olarak ekonomilerini soğutmak ve fiyatları yukarı çeken baskıları hafifletmek amacıyla faiz oranlarını yükseltiyor.

Ancak ekonomilerini durgunluğa sürüklemeden yaşam maliyeti krizini ele almaya çalışırken hassas bir yolda ilerliyorlar.

Dünya Bankası, yüksek borçlanma maliyetlerinin ticari yatırımları engellediğini söyledi ve daha fazla şirketin borçlarıyla mücadele ettiği konusunda uyardı. Gelişmekte olan ekonomiler, daha da artması beklenen ABD faiz oranları tarafından da sıkı bir şekilde sıkıştırılıyor. Birçoğu ABD doları cinsinden borç para alıyor.

 

Banka, küresel ekonomi "baskı altında" olsa bile doğru hükümet politikalarının umut sunabileceğini söyledi. Yatırımları artırmak ve istihdam yaratmak, iklim değişikliğiyle mücadele etmek, daha fakir ülkelerin borçlarını gidermek ve uluslararası ticareti kolaylaştırmak için önlemler tavsiye etti.