Efes-2022 Birleşik Müşterek Bilgisayar Destekli Komuta Yeri ve Fiilî Atışlı Arazi Tatbikatı.

Sosyal Medyada Paylaş!

Efes-2022 Birleşik Müşterek Bilgisayar Destekli Komuta Yeri ve Fiilî Atışlı Arazi Tatbikatı.

20 Mayıs-9 Haziran

·          09 Mayıs-09 Haziran 2022 tarihleri arasında 2 safha hâlinde; Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi’nde icra edilmektedir.

·         Tatbikatın maksadı; birleşik ve müşterek harekâtta, katılımcı ülke unsurları ile birlikte oluşturulan müşterek karargâh ve birliklerin askerî imkân ve kabiliyetlerinin, verilecek vazifelerin tamamını kapsayacak şekilde geliştirilmesi ve harbe hazırlık seviyesinin idame ettirilmesidir.

·         Tatbikat kapsamında Doğanbey Tatbikat Bölgesi'nde Savunma Sanayi Sergisi açıldı.

·         43 Türk savunma sanayisi şirketinin teknolojilerini görücüye çıkardığı sergide ilk kez tanıtılan sistemlerle tatbikatın fiili atışlı bölümünde kullanılacak bazı ürün ve sistemler de sergileniyor.

·         Bu yılki tatbikatta kullanılacak araç ve silah sistemleri arasında yer alan ve TÜBİTAK desteğiyle Lentatek tarafından geliştirilen kamikaze insansız hava aracı Kargı da sergide ilk kez sergilendi.

·         Türk savunma sanayisi için birçok ilki barındıran Kargı Projesi, düşman entegre hava savunmasında yer alan radarları ve düşmanın satıhtan havaya silah sistemlerini baskı altına alıp tahrip edebilme özelliğine sahip bulunuyor.

·         Sergide yakın zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren ve 3 ülke ile ihracat sözleşmesi imzalanan Akıncı TİHA, Barış Pınar Harekatı'nda da kullanılan 800 metre menzilli, ayarlanabilen tetik hassasiyetli KNT-76 keskin nişancı tüfeği, VİHA (vurucu insansız hava aracı) ve Kaideye Monteli Cirit Silah Sistemi yerli ve yabancı ilgililer tarafından incelendi.

·         Kirpi-2, Kobra-2 ve Vuran taktik tekerlekli zırhlı aracı, Kirpi-2 patlayıcı madde ve şüpheli cisim imha aracı, 106 mm'lik havan ile aydınlatma mühimmatı kullanarak atış icrası, Proton Elic tünel tespit cihazı ve PARS OMTAS kuleli tekerlekli aracı ile 35 mm'lik modernize çekili top (hava savunma sistemi) gibi ürünler de serginin öne çıkan teknolojileri arasında yer aldı.

·         Doğanbey Tatbikat Bölgesi'nde 20 Mayıs-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen tatbikata 13'ü fiili birlikle olmak üzere 37 ülkeden binden fazla müttefik personel ve toplam 10 binden fazla personel katılıyor.

·         Tatbikat, birinci safhası olan bilgisayar destekli komuta yeri tatbikatı ile başlarken 20 mayıs'ta fiilî safhaya geçildi.

·         Doğanbey atışlı tatbikat bölgesi'ndeki tatbikat, haziran’ın ikinci haftası yapılacak seçkin gözlemci günü faaliyeti ile sona erecek.

·         Tatbikata 37 ülkeden binden fazla yabancı personel katılacak. bölgedeki en büyük birleşik müşterek tatbikat olma özelliği taşıyan efes-2022 tatbikatı’natsk unsurları ile birlikte toplam 10 binden fazla personelin katılması planlanıyor.

·         Tatbikata 2016'da 8, 2018'de 20 ülke katılırken 37 ülkenin katılacağı efes-2022, tarihinin en geniş katılımlı tatbikatı olma özelliği taşıyor.

·         İtalyan fırkayteni, Libya Deniz Kuvvetlerine ait hücumbotun yanı sıra birçok unsurun görev alacağı tatbikatta; ABD ordusuna bağlı ch-53 helikopterleri, obüsler, zırhlı araçlarla birlikte bir çıkarma gemisi de görev alacak.

·         Tatbikatın seçkin gözlemci günü faaliyetlerini 20’den fazla ülkeden savunma bakanları, genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanlarının takip etmesi bekleniyor.

·         Jenerik bir senaryo kapsamında topçu atışları ile desteklenen amfibi harekâtı icra edilecek; hedefler kara ateş destek vasıtaları, savaş uçakları ve taarruz helikopterleri ile vurulacak.

·         Özel Kuvvet Harekâtı'nın da icra edileceği efes-2022'de gemiden hedefe manevra, havadan ikmal, muharebe arama kurtarma, meskûn mahal yetenekleri de sergilenecek.

·         Bu kapsamda; EFES-2022 Birleşik, Müşterek Fiilî Atışlı Arazi Tatbikatı’nda;

 

·         Kara Harekâtında;

o   Millî imkânlarla üretilen KNT-76 Keskin Nişancı Tüfeği,

o   Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar (Kobra-2, Kirpi-2, Vuran),

o   106 mm. Havan,

o   PROTON ELİC Tünel Tespit cihazı,

o   PARS OMTAS Kuleli Tekerlekli Araç,

o   KORNET (Kaplan),

o   Kaideye Monteli Cirit (Sipahi),

o   Patlayıcı Madde Şüpheli Cisim İmha Aracı (Kirpi-2),

·         Hava Hücum Harekâtında;

o   Akıncı TİHA,

o   Millî imkânlarla üretilen T-129 ATAK helikopterleri,

o   S-70 ile 105 mm’lik obüs,

o   35 mm Modernize Çekili Top ve Ateş İdare Cihazı,

·         Deniz Harekâtında;

o   Vurucu İnsansız Hava Aracı,

o   Deniz karakol uçağı talim torpidosu,

o   Otonom sualtı aracı,

·         Hava Harekâtında;

o    Lazer Güdümlü Mühimmat,

o   Hassas Güdüm Kitli Mühimmatı gibi muhtelif silah ve sistemler farklı şekillerde ve ilk defa kullanılmıştır.

·         Tatbikatta, üstün nitelikli personeli ve yerli/millî savunma sanayimizin sağladığı imkan ve kabiliyetler ile silahlı kuvvetlerimiz; etkin, caydırıcı ve saygın niteliklerini her geçen gün artırmakta olduğunu ve gücüne güç kattığını bir kez daha göstermektedir.

Efes 2022 tatbikatına Azerbaycan ve Pakistan’ın da bulunduğu 37 ülkenin iştiraki ile yapıldı. Azerbaycan Özel Kuvvetleri’nin katılması Yunanistan’da “Türkiye’nin Yunanistan’ı işgal edeceği” algısı yarattı. Efes Tatbikatı sonrası Yunan medyasında adaların işgal edileceğine dair geniş yankı bulan haber yapıldı. Yunan televizyon kanalı Mega TV tatbikata Libya, Azerbaycan, Pakistan ve komşu ülke Arnavutluk'un katılmasına özellikle dikkat çekerek ilgili ülkelerin özel kuvvet birliklerinin Türk ordusu tarafından eğitilerek Yunan adalarına çıkması için görevlendirilebileceği iddiasında bulundu. Yayın organı Yunanistan'ın gergin ilişkilere sahip olduğu bir başka komşu ülkesi Kuzey Makedonya'nın da tatbikata katıldığını duyurdu.

'AÇIKÇA MEYDAN OKUMA'

Yayın organında yapılan yorumda şu ifadelere yer verildi: "Libya'nın hücumbotu 'Şafak' gemisi, tatbikata katılmak için Türkiye'ye geldi. Bu açıkça bir meydan okuma. Türkiye'nin 4. Sondaj Gemisi, Girit açıklarında sondaj yapabilir. Libya, Girit açıklarını Türk deniz sınırları içinde kabul ediyor. Sondaj egemenlik anlamına gelir. Türkiye Girit açıklarında sondaj yaparsa, egemenliğimizi kaybedebiliriz." Greek City Times ise "Türk ve Azeri özel kuvvet birlikleri Yunan adalarını ele geçirme tatbikatı gerçekleştirdiler" başlıklı haberinde Türkiye'yi akıl dışı suçlamayla karalamaya çalıştı. Pro News ise "Azerbaycan Karabağ zaferinin borcunu ödemek istediği için Ankara, Azerileri Ege'ye alıştırıyor" diye yazdı. Türkiye bu konuyla ilgili "Yunanistan'ın Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanımızı hedef alan açıklamaları kabul edilemez. Bu saldırgan propagandalarla varılacak hiçbir yer yoktur. Yunanistan hükümeti başka ülkelere Türkiye'yi şikayet eden dilekçeler yazarak sorunları çözemez" dedi.

AK Parti sözcüsü Ömer Çelik ise Yunanistan'ın Türkiye'yi ve devlet büyüklerini hedef alan açıklamaları kabul edilemeyeceğini, Yunanistan’ın saldırgan politikalarıyla varılacak hiçbir yer olmadığını söyledi ve “Yunanistan başka ülkelerin kendisine verdiği desteğin karşılığında ne beklediklerini iyi değerlendirmelidir. En sağlam yolun sorunları Türkiye ile masada çözmek olduğunu anlamalıdır. Yunanistan adaların silahlandırılması ile hukuksuz bir yolu tercih etmektedir. Bu çıkmaz sokaktır. Yunanistan’ın hukuksuzluğuna kabile dayanışması mantığıyla destek veren ülkeler Türkiye-Yunanistan ilişkileri konusunda iyi niyetli değildir. Fransa’nın sürekli tahrik edici açıklamalar yapması diplomatik çözümlere zarar vermektedir.” Dedi.

TÜRK DEGS Araştırmacısı Alperen Okay