ASAM TÜRK DEGS Başkanı Cihat Yaycı Türkiye'nin kendi imkanlarıyla ürettiği yerli ve milli torpidosu AKYA'yı 26 Mart 2022 tarihli Habertürk programı "Burası Haftasonu" da Oylum Talu'ya değerlendirdi.
AKYA'yı milli bir başarı olarak tanımlayan Cihat Yaycı; "Denizaltıların en önemli aracı torpidodur. torpido ile vurulan gemi batar bu yerli savunma sanayimizin büyük bir başarısıdır. Bu projenin temelleri 2007 yılından itibaren atılmıştır. 2007 senesinde tasarım ve test aşamaları geliştirilen geldiğimiz 2022 senesinde ise seri üretim aşamasına geçilmiştir. Savunma Sanayi Müsteşarlığımız ve Savunma Başkanlığımız için bu durum muazzam bir başarıdır." değerlendirmelerinde bulundu.
Amiral perspektifinden torpidonun teknik özellikleri ve yabancı muadilleriyle olan kıyaslamasını da analiz eden Cihat Yaycı; "AKYA 350 kg'lık bir harp başlığına sahip, güdüm sistemi oldukça güçlü,yönlendirme ve akustik kapasitesi ve dümen suyuna gitme algısına sahip tam donanımlı modern bir mühimmattır. Yanılmayan torpido olarak tanımlayabileceğimiz AKYA, modern torpidoların erişebildiği en yüksek sürata sahip bir silahtır. 50 km ve üzeri bir menzile sahip AKYA, 45 Knotluk bir sürata sahiptir. AKYA'nın bu üstün ve modern etkisi ciddi bir kuvvet çarpanı meydana getirmektedir." ifadelerini kullandı.
Ülkemize yönelik yoğun ambargoların uygulandığı bir dönemde AKYA'nın yapıldığına dikkat çeken Cihat Yaycı; "AKYA, Akdeniz'deki dengeler açısından da oldukça oyun değiştirici bir etkiye sahip. Denizaltınız olup eğer torpidonuz yoksa denizaltınız hiçbir işe yaramaz demektir bakın Yunanlılar, Almanya'ya denizaltı yaptırdılar fakat uzun yıllar torpido bulamadılar çünkü Yunanlıların torpidoya ayıracak bütçesi yoktu diğer yandan ise torpidoyu hesaplamadan gidip Almanya'ya denizaltı yaptırdılar." değerlendirmesini sundu.
Türkiye'nin AKYA seri üretimi sayesinde artık bir mühimmat sorunu yaşamayacağını belirten Cihat Yaycı; "Yerli ve milli torpidomuz AKYA dosta güven düşman korku veren bir gerçekliğe dönüşmüştür. Yunanlılar özellikle milli torpidomuza karşı ciddi bir reaksiyon göstermiştir. Yunan Medyasını takip ettiğimizde AKYA'nın müthiş bir etki yarattığını rahatlıkla görebilmekteyiz" ifadelerini kullanmıştır.
Türkiye'nin savunma sanayi alanında ciddi bir fark yarattığının altını çizen Cihat Yaycı; "Türkiye artık kendi milli gemilerini inşa ediyor, su altı robotlarını yaparak sondaj ve arama faaliyetlerini en modern imkanlarla yürütüyor, özel firmalarımız kendilerini çok geliştirmiş ve küreselleştirmiş vaziyettedir dünyanın birçok noktasına ve kıtasına korvetler inşa eden firmalarımız var. Türk Milleti bu konuda kendisini oldukça güvende hissetmelidir." değerlendirmesinde bulundu.
1974 ambargosundan bu yana millileşme hamlelerine yoğunluk verildiğini belirten Cihat Yaycı; "Deniz kuvvetlerimiz bünyesinde araştırma merkezi kurularak ülkemizin savunma ihtiyaçlarının tespiti ve üretimi sağlanmıştır. Savunma Sanayi Başkanlığımız ise yerli ve milli firmalarla ortaklıklar kurarak başarılara imza atmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Türk ordusunun ve kapasitesinin etrafımızdaki hiçbir ülkeyle kıyaslanamayacak kadar güçlü bir seviyede olduğunu ifade eden Cihat Yaycı; "Bakınız Rusya'nın Ukrayna'da yaşadıkları da Türkiye'nin lojistik gücünü ve ordu disiplilini çok rahat ortaya koymaktadır." ifadelerinde bulundu.
Türkiye'nin sahip olduğu coğrafya üstünlüğüne dikkat çeken Cihat Yaycı; "Türkiye, Trakya ve Anadolu olmak üzere tam iki yarımada ülkesidir. Ülkemizin altı tarafı denizlerle çevrilidir." değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin jeopolitik hedeflerini ifade eden Cihat Yaycı; "Uçak gemisi olmayan bir ülke asla cihan devleti olamaz, Bizim Libya'ya hatta Arakan'a güç aktarımını tam güçle yapmamız için bir uçak gemisine sahip olmamız elzemdir." ifadelerinde bulundu.
Savunma Sanayimizin geldiği noktayı oldukça gurur verici olarak ifade eden Cihat Yaycı;"Bugün Afrika'da Güney Amerika'da bizim savunma sanayi firmalarımız var bu oldukça gurur verici ve savunma sanayimizin ne kadar önemli bir ana kalem haline geldiğinin net bir göstergesidir." ifadelerinde bulundu.
Ülkemizin milli teknoloji ile ne kadar bütünleştiğini de vurgulayan Cihat Yaycı; "Petrol ve doğalgaz aranması hususunda robotlarımıza" dikkat çeken Cihat Yaycı; "Bunları üreten birkaç ülkeden birisi" olduğumuzu ifade etmiştir. Suriye'de uçağımızın düştüğünde bu robotlara olan ihtiyacımızın ciddiyetle ortaya çıktığına ve hemen üretme hususunda reaksiyon geliştirdiğimizi ifade eden Cihat Yaycı; "Yerli mühimmatlarımız sayesinde başarılıyız, Türkiye'nin yerli ve milli savunma üretiminin yarattığı kuvvet çarpanı neticesinde dostlarımız arkamızda Türkiye var! İfadelerini kullanıyorlar. Bugün Libya'da huzur varsa, Libya halkının namusu ve güvenliği tehlike altında değilse bu Türkiye'nin sayesindedir" değerlendirmesinde bulundu.
Karadeniz'deki mayın tehlikesine karşı değerlendirmelerde bulunan Cihat Yaycı; "Rusya'dan gelen bilgilere göre şuan Karadeniz'de 420 adet mayın olduğu bildirilmektedir. Bu mesele üstünkörü geçilecek bir durum değildir, konunun tıpkı uçaktaki bomba ihbarına benzetilmesi gerekmektedir bu nedenle önlemler ve tedbirler hususunda oldukça ciddi bir yaklaşım ortaya konulmalıdır." değerlendirmesinde bulundu. Cihat Yaycı;"Ukrayna'nın bu yaptığı sorumsuzca ve lakayt hareket insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur! Karadeniz bir mayın tarlasına dönüşmüş durumdadır!" ifadelerini kullandı. 1907 La Hey Sözleşmesini hatırlatan Cihat Yaycı; "Ukrayna'nın bu yaptığı savaş suçudur ve Ukrayna'nın sorumsuzluğunu Türkiye ödemektedir!" ifadelerini kullandı.