Mısır ve İsrail yıllardır Doğu Akdeniz'de gaz üretirken, Gazze kıyılarının yaklaşık 30 km (20 mil) açığındaki Gazze Deniz sahası, ekonomik faktörlerin yanı sıra siyasi anlaşmazlıklar ve İsrail ile olan çatışmalar nedeniyle gelişmemiş durumda.
Proje en son 2018'de hissesinden vazgeçen petrol devi Shell'in elindeydi. Filistinliler devralacak yeni bir yabancı grup arıyorlardı. O zamanki kabine kararına göre Filistinli şirketler hisselerin en az %55'ini elinde tutacaktı.
Yetkililer, Mısır'ın devlete ait gaz şirketi EGAS'ın geçen yıl Filistin Yatırım Fonu PIF ve bu alanı geliştirme lisansına sahip bir şirketler koalisyonu olan Konsolide Müteahhitler Şirketi ile görüşmelere başladığını söyledi.
Kahire'nin İsrail ile Filistinliler arasında on yıllardır arabulucu olarak oynadığı stratejik rol, görüşmeleri kolaylaştırıyor. Bir anlaşma imzalandıktan sonra kalkınmanın başlaması zaman alabilir. Proje, Filistin ekonomisini iyileştirmek için hayati bir araç olacaktır.
Gazze Deniz Kuvvetleri'nin, Filistin topraklarına güç sağlamak için gerekenden ve potansiyel olarak ihraç edilebilecek olandan çok daha fazla, 1 trilyon fit küp doğal gaza sahip olduğu tahmin ediliyor.