NATO’DAN UKRAYNA’YA SİLAH VE ALTYAPI TAAHHÜDÜ

Sosyal Medyada Paylaş!

NATO’DAN UKRAYNA’YA SİLAH VE ALTYAPI TAAHHÜDÜ

NATO, Ukrayna’ya daha fazla silah yardımı yapmaya ve enerji altyapısını tamir etmeye yönelik taahhütte bulundu

Rusya’nın Ukrayna’nın enerji alt yapılarına yönelik saldırıları devam ederken NATO Dışişleri Bakanları 29 Kasım 2022’de Bükreş’te bir araya gelerek Ukrayna’ya daha fazla silah gönderme ve hasar gören enerji altyapılarını onarma sözü verdi.

Rusya’nın saldırıları sebebiyle Ukraynalılar soğuk kış günlerinde elektriksiz ve susuz kalmaya devam ediyor. Ukrayna’nın şu an da elektrik ihtiyacının %30’unun karşılanamadığı belirtiliyor. 

NATO, saldırılan nedeniyle Ukrayna’da “milyonlarca kişinin temel insan hizmetlerden mahrum kaldığını” belirtti.  Ayrıca NATO Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’yı “kış mevsimini bir savaş silahı olarak kullanmaya çalışmakla” suçladı.

 Stolenberg; “Barış için askeri destek şart” dedi.

Ukrayna uzun süredir NATO’dan daha gelişmiş hava savunma sistemleri talep ediyordu.  NATO Genel Sekteri, hava savunma sistemlerinin neden verilmediğine ilişkin de açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, sunulacak destek konusundan Ramstein formatı gibi çeşitli kaynakların temaslarına sürdürüldüğünü ifade ederken Patriot konusunun da ele alındığını belirtti. Ancak Patriot sisteminin Ukrayna’ya verilip verilmeyeceğini belirtmedi.

Daha önce NATO, Moskova ile büyük bir çatışmaya neden olacağı endişesiyle birçok kez Kiev’e uzun menzilli füze vermeyi reddetmişti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile ortak basın toplantısı düzenlediler. Toplantı ardından Kuleba açıklamasında; “ Savaş hala sürüyor. Silahlar ile ilgili hızlı karar alınmalı” ifadelerini kullandı.

Cenevre Sözleşmesi’ne binaen sivillere ve hayatta kalabilmeleri için yaşamasal önemdeki altyapı tesislerine saldırılar savaş suçu olarak yorumlanmakta.

G7 ülkeleri Adalet Bakanları Berlin’de bir araya geldi ve Ukrayna’da işlendiği iddia edilen savaş suçlarına yönelik soruşturmaları koordine etme kararı aldı.

Almanya Adalet Bakanı Buncshmann, “Ukrayna’da gerçekleştirilen katliamların adli değerlendirmesi yıllar, belki de onlarca yıl alacak. Ama iyi hazırlanmış olacağız ve ne kadar uzun sürerse sürsü ısrarlı olacağız.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Kremlin yetkilileri ise Rusya’nın savaş suçu işlediğine dair iddiaları reddetmekte.