REUTERS’DA YAYINLANAN “CIN’IN BIR KUSAK BIR YOL PROJESI VLADIMIR PUTIN TARAFINDAN HEDEF ALINDI” BASLIKLI MAKALE AMIRAL YAYCI’NIN HAFTALARDIR IFADE ETTIGI DEGERLERDIRMELERINI DESTEKLIYOR

Sosyal Medyada Paylaş!

Pete Sweeney tarafından kaleme alınarak Reuters’da yayınlanan “Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Projesi Vladimir Putin Tarafından Hedef Alındı” başlıklı makale kapsamında TÜRK DEGS Başkanı Doç. Dr. Cihat Yaycı’nın haftalardır dile getirdiği, Ukrayna-Rusya krizine ilişkin değerlendirme ve analizlerinin ne kadar doğru olduğu bir kez daha gün yüzüne çıkmış oldu. Amiral Yaycı, Ukrayna meselesinden Kazakistan’ın ayrı tutulması gerektiğini belirtmiş ve Kazakistan’ın Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Projesi’nin kara ve demiryolu ağı olduğunu belirtmişti. Yaycı, “Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Projesi Almata’da Nazarbayev’le Çin Devlet Başkanı birlikte açıklamışlardı. Kazakistan’daki bu olaylardan sonra Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Projesi büyük bir tehlikeye girdi.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

ÇİN'İN BİR KUŞAK BİR YOL PROJESİ VLADİMİR PUTİN TARAFINDAN HEDEF ALINDI

Pete Sweeney tarafından kaleme alınarak Reuters’da yayınlanan “Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Projesi Vladimir Putin Tarafından Hedef Alındı” başlıklı makale kapsamında Rusya, Çin'in inşa etmeye çalıştığı Bir Kuşak Bir Yol Projesi’ni yok etmeye çalışıyor değerlendirmelerine yer verildi. Makale kapsamında, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgalini kınamayı reddeden ve Rusya'ya yönelik iç eleştirileri bastıran Pekin, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında ticaret, yatırım ve teknoloji ilişkileri kurduğu birçok Doğu Avrupa ülkesindeki Çin projelerini baltalıyor.” denildi.

Ukrayna, Rusya'yı Avrupa'nın geri kalanına bağlayan demiryolu, karayolu ve enerji boru hatları üzerinde stratejik olarak konumlandırılmıştır. Çin Ukrayna’daki altyapı projelerinde 2017’den beri başat aktör hâline gelmiştir. Ve 2020 yılında Kiev, ABD'nin dünya çapındaki ağlardan çıkarmaya çalıştığı telekom devi Huawei Technologies ile bir mutabakat zaptı imzalamıştır. 44 milyonluk nüfusuyla Ukrayna, Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi gibi şirketler için cazip bir pazar sağlamakta ve önemli bir tarımsal ürün kaynağı olarak görülmektedir. Çin, 2021 yılında mısır ithalatının %30'unu Ukrayna'dan aldı.

Rus ordusu konvoyları Kiev'e doğru ilerlerken, Pekin ise tekliflerine açık olan bir ülkeyi füzelerin mahvetmesini izlemekle meşgul… Saldırılar, Rusya'nın hareketini işgal olarak adlandırmayı reddeden Çin'e karşı tüm Avrupa'yı harekete geçiriyor. Batı ve Moskova özel şirketlerin işlem yapmasını zorlaştırdıkça, 2021'de 75 milyar dolarlık Çin ürününün Avrupa'ya seyahat ettiği bir raylı sistem olan “Demir İpek Yolu” boyunca mal akışının yavaşlaması muhtemel.

Savaşın bir başka zayiatı da Çin'in Pekin ile Washington arasında kendi dengesini kurmaya çalışan Polonya ile ilişkisi olabilir. Polonya, Kuşak ve Yol üzerinde önemli bir demiryolu düğümüdür ve Huawei'nin bölgesel genel merkezine ev sahipliği yapmaktadır. Rus egemenliği altında sıkıntılar yaşayan ülke, şimdi ise Putin'i desteklediği için Çin'i suçlayan Ukraynalı mülteciler tarafından hedef alınıyor. Eski Sovyetler Birliği ülkeleri, NATO ve Avrupa Birliği ile daha yakın ilişkiye giriyor ve Pekin'in bölgedeki stratejisini daha da baltalıyor.

Çin'in AB'deki yatırımları şimdiden zarar görmeye başladı. Birleşme ve satın alma anlaşmaları, 2020'de 10 yılın en düşük seviyesi olan 6,5 milyar avroya düştü. Putin'i açıkça destekleyerek yanlış hesap yapan Pekin, şimdi bu pozisyonu korumaya çalışıyor. Ancak barışı düzenleyemezse, diplomatik ve ticari hasarın onarılması oldukça zor olacaktır.

Kaynak: https://www.reuters.com/breakingviews/chinas-belt-road-strafed-by-vladimir-putin-2022-03-03/