Rus Düşünce Merkezi "Russian Council"den Yedi Öneri

Sosyal Medyada Paylaş!

Rus Düşünce kuruluşu Russian Council, riskleri azaltmak ve bölgesel güvenliğin zedelenmemesi için 18 Şubat 2022 tarihinde 7 maddelik bir öneri ve tavsiye listesi sunmuştu. Listenin temel hedefi çatışmanın önüne geçerek çok diyalogu ve barışı tesis etmek olarak görülüyordu. 7 maddeden oluşan tavsiye ve öneriler şu şekilde sıralanıyordu;

1-Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı, ABD Genelkurmay Başkanları Komitesi Başkanı, Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanlığı ve NATO Askeri Komitesi Başkanı ve askeri uzmanların katılımıyla ortaya çıkan acil sorunları çözmek için düzenli toplantılar yapmak.

Bu toplantının ana hedefinin mevcut krizden ziyade günlük riski azaltmayı ve askeri uzlaşma hususunda bağlayıcı bir denge inşa etmeyi hedefleyecek. Toplantılar, Rusya-NATO Konseyi’nin başkanı tarafından önerilen hazırlanmış tematik toplantılarında tamamen ayrı olarak gerçekleştirilmesi önerilmiştir. 

2-Ayrıca Rusya ile NATO üyesi devletler arasındaki temasların NATO Askeri Komitesindeki askeri temsilciler düzeyinde yeniden başlatılması ve Avrupa'daki Müttefik Komutanlığı karargahında Rus askeri irtibat misyonunun yeniden oluşturulması gerekiyor.

 

Rusya’nın önerdiği sivil yardım hattının kurulması, NATO tarafından teklif edilen Moskova’daki NATO İrtibat Bürolarının ve NATO dahilinde Rus misyonunun yeniden açılmasına paralel olarak gerçekleştirilmesi gerektiği bu öneri içerisinde vurgulanmıştır. Bunlar güvenlik ve makul caydırıcılık için yalnızca barış zamanlarında değil, aynı zamanda krizlerde de olması gereken iletişimi kuracak adımlar olarak sunulmuştur.

3-Rusya ve NATO, belirli temas alanlarının özelliklerini dikkate alarak, kural olarak, askerî açıdan ortak sınırlardan önemli bir mesafede büyük ölçekli askeri tatbikatlar düzenlemeyi kabul edebilir.Özellikle sınırlara yakın tatbikatları sınırlandırarak, asker konuşlandırma ve coğrafi kapsam açısından askeri faaliyetlerin düzenliliğini ve ölçeğini nasıl azaltacaklarını düşünmelidirler. Genel olarak tatbikatlar kışkırtıcı değil, sorumlu bir şekilde düzenlenmelidir.

Üçüncü öneri içerisinde ise; Her iki taraf da askerî açıdan sorumluluk bilinciyle, kışkırtmaya sebep olmayacak davranışlar için çaba göstermelidir. Askeri tatbikatların makul mesafesi, ölçeği ve sıklığının belirlenmesi, yukarıda önerilen askeri kanallar aracılığıyla tartışmaya konu olabilir. Askeri uzmanlar, karşı tarafın iyi niyetini veya iyi niyetin eksikliğini hızlı bir şekilde değerlendirip üstlerine rapor edilmelidir. Şeklinde bir öneri geliştirilmiştir.

4-Herhangi bir resmi veya gayri resmi anlaşmaya varılırsa, Rusya ile NATO veya NATO üyesi ülkeler arasında siyasi olarak gerçekleştirilmesi zor olabilecek, resmi anlaşmalar gerektirmeyen tek taraflı önlemler şeklinde ilk adımlar atılabilir.

Rusya ile NATO arasında hem büyük hem de küçük önlemler üzerinde karşılıklı anlaşmaya varılmasının uzun ve özenli müzakereler gerektireceği tespitinde bulunulan bu öneri içerisinde; Karşılıklı ilişkilere dayanan bir emir-komuta uygulanması önerilmiştir.

 

5-Rusya ve ABD, mevcut krizin gelişmesi ne yönde olursa olsun, Haziran 2021’de Cenevre Zirvesi’nde varılan anlaşmalara uygun olarak stratejik istikrar ve siber güvenliğin geleceği konusunda bilinçli bir diyalog geliştireceklerini teyit etmelidirler.

 

 

 

Daha önce yürütülen müzakerelere ve 3 Ocak 2022 tarihli Nükleer Silahlanmanın azaltılması protokolü çerçevesinde geliştirilecek diyalogun genişletilmesi de bu öneri başlığının altında sunulmuştur. 

6-Rusya ve NATO, ABD ve Rusya’nın kara konuşlu orta menzilli ve kısa menzilli füze ve rampaların Avrupa’da konuşlandırmasını sona erdirmek için müzakerelere başlamayı hemen kabul etmelidir.

Bu maddde de AB ve NATO yetkililerinin son müzakereler esnasında Rusya, ABD ve NATO, kara konuşlu orta ve kısa menzilli füzeler konusunda ilerleme sağlamak istediklerini belirterek durumun devam ettirilmesi önerilmiştir.

7-Rusya ve NATO üyesi ülkeler, denizde ve üzerindeki hava sahasında meydana gelebilecek olayları önlemenin yanı sıra tehlikeli askeri faaliyetleri önlemek için mevcut ikili ve çok taraflı anlaşmalara dayanan bir dizi önlem üzerinde müzakerelere başlamayı hemen kabul etmelidlirer.

Bu madde de ise; gerilimi tırmandırıcı faaliyetlerin azaltılması ve stres çarpanının düşürülmesi hedeflenmiştir.

Russia Council Düşünce Merkezi uzmanları son olarak bu öneri listesiyle alakalı şu yorumu sunmuştur; 

Birlikte ele alındığında bu yedi öneri, yalnızca Rusya ile NATO arasındaki gerilimlerin azaltmasına değil, aynı zamanda aralarında olabilecek askeri çatışmanın ortaya çıkma risklerinin azaltılmasında da önemli ölçüde katkıda bulunacaklar.

-Rusya-NATO Diyalogunun Uzmanlar Grubu, Şubat 2022

Kaynak; https://russiancouncil.ru/analytics-and-comments/analytics/dialog-ekspertov-po-snizheniyu-riska-mezhdu-rossiey-i-nato-sem-rekomendatsiy/