Suriye'ye olası harekatın adı 'Süleyman Şah' olmalı

Sosyal Medyada Paylaş!

Suriye'ye olası harekatın adı 'Süleyman Şah' olmalı

 

Türkiye ileriki günlerde Suriye kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG'ye karşı bir harekat planlıyor.

 

Türkiye ileriki günlerde Suriye kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG’ye karşı bir harekat planlıyor. Tel Rıfat ve Menbiç olası operasyon bölgelerinden. Münbiç Karakozak Köyünde Şubat 2015 tarihinde Süleyman Şah Türbesi Şah Fırat operasyonu ile sınıra taşınmıştı.  Şimdi Suriye’de meşru Türkiye toprağı olan Karakozak bölgesine Süleyman Şah türbesini taşıma zamanı..

 

PKK, Suriye'de ABD'den aldığı silah ve para desteğini sadece Suriye'de değil Türkiye ve Irak'ta da kullanıyor. Bugün Kandil'ci kadroların ellerinde yeni seri ABD menşeli silahlar var. Pençe operasyonlarında yüzlerce ABD menşei silahlar ele geçti.

 

Türkiye'nin Suriye özelinde Ortadoğu'da verdiği mücadele sınır komşularının toprak bütünlüğünün yanında Kudüs mücadelesidir.

 

DEAŞ VE PKK IRAK'TAN GELDİ

 

Suriye'de 2011 yılında olaylar başladığında alanda ne DEAŞ ne de PKK vardı. Ülkede baba Esad'ın zamanında beri himaye edilen Amanos dağlarına yakın Afrin bölgesinde bulunan terör yapılanması dışında Suriye gizli servisi El Muhaberat kontrolündeki hücrelerin varlığı biliniyordu. 2012 yılının sonu ve 2013 yılı başlarında Irak'ta faaliyet gösteren terör örgütü DEAŞ Suriye'ye gelerek alan kontrollerine başladı. 2014 yılında ise diğer terör örgütü PKK Sincar hattını kullanarak Kandil’ci kadrolarla başta Haseki ve Kamışlı bölgelerinde terör alanları oluşturmaya başladı. İki örgütte Suriye'ye alana girdiklerinde Irak'taki kadrolarının bir kısmını Suriye'ye taşıdılar. Rusya ve ABD gibi güçlerin alana müdahil olması ile devlet dışı aktörler ve terör örgütlerinde yer aldığı tarihin en kanlı çatışmalarından biri merhametsizce yaşanıyor. Bir düşünün zamanımızda bir rejim kimyasal silah kullandı ve bu BM tarafından resmi olarak raporlanmasına rağmen aynı silahlarla siviller öldürülmeye devam ediyor.

 

TÜRKİYE HEP GÜVENLİ KAPI

 

Suriye iç savaşında aylara göre değişen haritaların yanında binlerce insan yaşamını yitirdi. 911 km sınırın öteki yakasında ölüm kusan silahlardan kaçabilenler güvenli kapı Türkiye'ye sığındılar. Bugün Türkiye'de bulunan 3 milyon 500 bin civarında sığınmacının yanı sıra Suriye içinde Türkiye'ye yakın noktalarda bulunan milyonlarca iç sığınmacı var. Bu ailelerin hemen hemen hepsi savaşta bir yakınını kaybetmiş ya da ağır yaralanmış durumdalar. Fırat'ın doğusunda yüz elli yerleşim yeri terör örgütü PKK/YPG yapısının elinde DSG adı altında işgal edilmiş durumda. Rejim Türkiye destekli SMO kontrolündeki bölgelere karşı tutumunu Fırat'ın doğusu için göstermiyor. Alanda dikkat çeken durum ise rejimin elinde olan Halep’teki PKK varlığı ile PKK/YPG yapısının elinde bulunan Haseki ve Kamışlı’daki rejim üslerinin varlığı. Şam ile PKK/YPG yapısının açıklanmayan birçok anlaşması var. Elbette petrol ticareti..

 

GÖZLEM NOKTALARI TAMPON BÖGELER VE KORİDORLAR

 

Türkiye 2016 Ağustos ayında başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı ile Suriye'de ilk defa terör örgütlerinin alan kontrollerinin sonlandırmasını başlatan güç oldu. DEAŞ'ın elinde bulunan başta Çobanbey, Jarablus gibi sınırın sıfır noktasındaki alanlar terörden temizlendi. Türkiye bunun ardından Zeytin Dalı Harekatı ile 2018 Ocak ayında diğer terör örgütü PKK/YPG başta olmak üzere DEAŞ unsurlarını Afrin hattından temizledi. Böylece kendi kontrolünde bir tampon bölgeyi Suriye Milli Ordusu (ÖSO) ile oluşturdu. Türkiye Astana Masası süreci ile İdlip'te 12 gözlem noktası kurmasına giden diplomasi sürecini Rusya-İran ve dolaylı olarak Şam ile yürütüyor. Yine Doğu Guta ve Halep'te sivillerin tahliyesinde kurulan insani koridorlar da Türkiye'nin katkısı en temel etkenlerden biri oldu.

 

MÜNBİÇ SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ VE ÖTESİ

 

ABD ile Türkiye arasında sonlandırılmayan Münbiç mutabakatının yanı sıra şimdi ''Güvenli Bölge ya da Barış Koridoru'' süreci çalışmadı. ABD sözde DEAŞ'la mücadelede ortağı PKK'yı koruma altında tutarak 5 ile 12 km civarında bir sınır tampon bölgesini oluşturacaktı. Türkiye ise 30 ile 35 km derinliğinde TSK'nın kontrolünün etkin olduğu ve sivillerin dönebileceği bir barış alanı istiyor. Tartışılan bölgede 150'yi aşkın yerleşim yeri terör örgütünün elinde. Rakka Arap nüfusun yoğun olduğu bölge. Haseke ve Kamışlı bölgelerinde Kürt yerleşim söz konusu. Münbiç'te Arap nüfusunun yanında Türkmen varlığı da bulunuyor. ABD'nin hem rejimden kalan hem de sonradan kurduğu üs ve kamplarının sayısı 30 civarında. TSK'nın hem sınırda hem de FK, ZD  ve BPH bölgesinde askeri varlığı giderek artırdı. Fırat'ın doğu yakasında Süleyman Şah Türbesi Fırat'ın kilidi durumunda.

Yazan: Gazeteci Güngör Yavuzaslan

PAZARLIKLAR COĞRAFYASINDA TÜRKİYE OLMAK

 

Ortadoğu'da her gün dengeler kum fırtınasındaki tepecikler gibi değişir. Pazarlık masasında bir halkın kaderi varken Türkiye ise merhamet kalkanı oluşturdu. Suriye iç savaşından etkilenen yaklaşık 10 milyon insanın korunması için kendi kaynaklarından fedakarlık eden bir Türkiye. Rejim dahil Suriye'nin toprak bütünlüğünü pazarlık konusu ederken Suriye'nin bütünlüğün garantisi olan bir Türkiye bağımsız bir kararlar alıyor.  Türkiye burnunun dibinde ABD tarafından kurulmaya çalışılan terör devletine izin vermeyecektir. Türkiye sadece 35 km derinliğe inmenin yanında alandaki PKK yapısının sonlanmasını istiyor. “Bir gece ansızın”