Türkiye ve Mısır'ın yeni ilişkisi bölge için ne anlama geliyor?

Sosyal Medyada Paylaş!

Türkiye ve Mısır'ın yeni ilişkisi bölge için ne anlama geliyor?

Seçimden sonra mevkidaşı Erdoğan'ı arayan Sisi, seçimden sonra tebriklerini iletti.

Sisi daha sonra dünyaya , "iki cumhurbaşkanının derhal iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri yükseltmeye ve büyükelçi alışverişinde bulunmaya karar verdiğini" söyledi.

Sisi'nin 2013'te Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Mursi'yi devirmesinin ardından on yıllık düşmanca ilişkilerin ardından, Türkiye ve Mısır yeni keşfedilen müttefikler gibi görünüyor.

The New Arab'a konuşan bölgesel gözlemciler, Doğu Akdeniz'in en büyük iki askeri gücü arasındaki yenilenen ilişkinin muhtemelen bölgedeki jeopolitik dinamikleri değiştireceğini ve çıkmaza girmiş kilit sorunları çözebileceğini söyledi .

Bunun, Libya , Sudan ve Doğu Akdeniz deniz anlaşmazlığı gibi son derece etkili devam eden krizler için sonuçları olabilir .

Türkiye ile Mısır arasında on yıl süren ihtilaf üç ana faktör tarafından yönlendirildi: Sisi'nin 2013'te Mursi'yi devirmesinin ardından Erdoğan'ın Müslüman Kardeşler'e verdiği desteğin devam etmesi, Libya ihtilafında rakip grupların desteklenmesi ve Mısır'ın Doğu Akdeniz deniz anlaşmazlığında Yunanistan ile angajmanı.

Ancak son yıllarda, iki bölgesel güç, farklılıklarını çözme niyetlerini belirtti .

Khalil al-Anani, "Mısır ile Türkiye arasındaki mevcut normalleşme, iki ülke yetkilileri arasında ilişkilerin yeniden başlamasına ve ilişkilerinde yeni bir sayfa açılmasına yol açan çok sayıda görüşmeyle iki yıl önce başladı."

Yakın gelecekte iki cumhurbaşkanı arasında bir zirve yapılması bekleniyor ve üst düzey yetkililer, tarihi müttefiklerin Libya ve Doğu Akdeniz krizlerini çözmek için birlikte çalışacaklarını belirtti.

Dr al-Anani, "Her iki ülke de, özellikle üç kilit meseleyle ilgili olarak farklılıklarını çözmeye istekli görünüyor" dedi.

Yakınlaşma Nedenleri

Mısır ve Türkiye'nin yakınlaşma nedenleri, büyük ölçüde her iki ülkenin karşı karşıya olduğu ekonomik krizler ve bölgedeki siyasi erişimi artırma yönündeki ortak arzudan kaynaklanıyor.

Dr al-Anani, "Uzlaşmayı iki faktör yönlendiriyor: her iki ülkenin karşı karşıya olduğu iç sosyo-ekonomik sorunlar, onları gerilimleri azaltmaya ve diyaloga ve karşılıklı çıkarlara açık olmaya sevk etti."

Suudi Arabistan ile İran arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlamasına, Esad rejiminin bölgesel güçler tarafından rehabilitasyonuna atıfta bulunarak, "İkincisi, Kahire ile Ankara arasındaki ikili ilişkileri onarmak için yeni bir olumlu atmosfer yaratan bölgesel gerilimin azaltılmasıdır."

Türkiye 2018'de resesyona girdi ve vatandaşları , son seçimlerde önemli rol oynayan ekonomik krizle birlikte yıllık %100'ün üzerinde olduğu tahmin edilen çok yüksek enflasyonun etkilerinden hâlâ kurtulma mücadelesi veriyor .

Aynı şekilde, devlet bütçesinin %45'inden fazlasını artan borç yükünü ödemek için harcadığından ve %40 civarındaki çekirdek enflasyonla karşı karşıya olduğundan, Mısır da kendi ekonomik baş ağrısıyla mücadele ediyor.

Dr Çağaptay, Türkiye'nin ekonomik sıkıntılarının bir sonucu olarak, 2019'dan itibaren “Erdoğan, Körfez'den yatırım akışını artırmak için Müslüman Kardeşler ve Ortadoğu politikasını sıfırlamaya başladı” yorumunu yaptı.

"Mısır, yeni Ortadoğu dörtlüsü olarak adlandırılan bu dört ülkeden oluşan gruptan çıkan son ülke oldu: Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve BAE."

Türkiye ve Mısır müttefik olarak ne elde edebilir?

İkili düzeyde , Türkiye ve Mısır'ın doğrudan birlikte çalışmak için nedenleri var. Uluslararası Çalışmalar Merkezi MENA Masası Başkanı Dr. Giuseppe Dentice The New Arab'a "Mısır, Türkiye'nin ilk ekonomik ortağı ve aynı zamanda Türkiye için ana uluslararası pazarlardan biri" dedi .

Bu, her iki ülkenin de diyaloğu yeniden başlatmak ve ekonomik ihtiyaçları karşılamak için diplomatik yollar bulmak konusunda ortak çıkarları olduğu anlamına geliyor.”

Jeopolitik olarak , Türkiye ve Yunanistan'ın deniz sınırları üzerinde bir savaşa kilitlendiği Doğu Akdeniz krizini çözmek için Türkiye'nin Mısır'ın desteğine ihtiyacı olabilir.

Dr. Cagaptay: “Erdoğan'ı Mısır ile sıfırlamaya çeken son parça, Doğu Akdeniz'de değişen ortamdı. Türkiye'nin eski hasımları Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan artık yeni hasımları İsrail ve Mısır ile bir araya gelmişti ve Erdoğan bu dörtlü eksenin Türkiye'yi Doğu Akdeniz'de bloke edebileceğini anladı; çünkü Atina'dan Kahire'ye Türkiye'yi engelleyen bir çizgi çekebilirsiniz” dedi.

Bakalım Mısır, Doğu Akdeniz anlaşmazlığında Türkiye'nin yanında mı, yoksa tarafsız mı kalacak?

Türkiye ile Mısır'ı birbirinden daha da uzaklaştıran ana çekişme konularından biri, Libya'da rakip gruplara arka çıkmalarıydı. Dr Çağaptay, The New Arab'a “Türkiye ve Mısır, doğuda Halife Haftar'ı destekleyen Mısır ve Trablus'ta uluslararası kabul görmüş hükümeti destekleyen Türkiye ile bazı stratejik rekabete kilitlendi” dedi .

“İki ülkenin barışıyor olması oldukça anlamlı ve bu muhtemelen Libya'daki bazı farklılıklarını çözeceklerini gösteriyor. Bu Libya'nın istikrarı için iyi. Türkiye ve Mısır'ın sırasıyla ülkenin batısında ve doğusunda bulunan iki ana askeri güç olduğunu söyleyebilirim.”

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen ay Ankara ve Kahire'nin karşıt tarafları destekledikleri Libya konusunda daha yakın işbirliği yapacaklarını açıklamıştı. Mısır ve Türkiye dışişleri bakanları, Libya'da seçim yapılması ve çıkmaza son verilmesi konusunda ortak arzuyu paylaştıklarını teyit ettiler.

Dr Dentice, bölgedeki en büyük iki askeri gücün devam eden çatışmaları çözmek için bir mekanizma oluşturabileceğini öne sürdü.

Libya ilk adım olabilir. Türkiye ve Mısır, bu modeli başka alanlarda, örneğin Sudan'da veya Doğu Akdeniz'de ya da Doğu Akdeniz'de çoğaltabilir” dedi.

Kaynak: https://www.newarab.com/analysis/what-do-revived-turkey-egypt-relations-mean-region