Türkiye’nin Doğu Karadeniz'deki Petrol ve Doğal Gaz Keşif Araştırmalarında Olumlu Emareler

Sosyal Medyada Paylaş!

Türkiye’nin Doğu Karadeniz'deki Petrol ve Doğal Gaz Keşif Araştırmalarında Olumlu Emareler

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Doğu Karadeniz'de petrol ve doğal gaz rezervlerinin belirtilerini gördüğünü belirterek, bölgede son yıllarda keşfedilen geniş doğal gaz keşiflerine eklenebilecek önemli bir potansiyel olduğunu ima etti.

Karadeniz'de hızlandırılmış hidrokarbon arama çalışmaları, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yerel kaynakları güvence altına alma potansiyelini tam olarak değerlendirmeye yönelik proaktif yaklaşımının bir parçası olarak faaliyet göstermekte.

Arama faaliyetlerini hızlandırmak ve bölgenin hidrokarbon kaynaklarının kilidini açmak için sondaj gemileri ve sismik gemiler konuşlandırıldı.

Türkiye, 2023 yılının Nisan ayında, Karadeniz'de Ağustos 2020'den bu yana kademeli olarak keşfedilen geniş bir rezervden ulusal şebekeye doğal gaz pompalamaya başladı.  

 

Rezervin 710 milyar metreküpün üzerinde potansiyeli olduğu tahmin ediliyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ülkenin bağımlılığını azaltma ve tüketici enerji fiyatlarını düşürme sözü verirken rezervin yaklaşık yarım milyar dolar değerinde olduğu bilgisini paylaştı.

 

Türkiye, Karadeniz'den doğal gazı karadaki tesislere çıkarmak ve nakliyesini kolaylaştırmak için sondaj platformları ve boru hatları da dahil olmak üzere açık deniz altyapısı inşa etmek için bir girişim başlattı.

Enerji Bakanı, “500 milyar dolar değerinde gazımız var. Anormal bir fiyatlama vardı ve bu yüzden geçen yıl bu rakam 1 trilyon dolar olarak tahmin edilmişti" dedi.

İlk aşamada günlük 10 milyon metreküp gaz üretimi yapılacak. Diğer kuyuların da devreye girmesiyle önümüzdeki dönemde üretim 40 milyon metreküpe çıkacak.

Türkiye, Ordu ve Rize illerinin kıyılarında keşifler yaparak, ülkenin enerji portföyünü çeşitlendirecek ve uzun vadeli enerji sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak daha fazla kaynak üretebilecek kaynakları değerlendirmeyi hedefliyor.

Bakan Dönmez, “Doğu Karadeniz'de petrol emareleri var. 2023 yılı bitmeden hem Ordu açıklarında hem de Rize açıklarında keşif sondajı yapılacak” dedi.

Ordu, doğal gaz rezervleri açısından umut verici beklentilere sahipken, Rize'nin de önemli bir petrol potansiyeline sahip olduğuna inanıldığını kaydetti.

Dönmez'in sözleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Güneydoğu Anadolu'da Türkiye'nin günlük üretim kapasitesini ikiye katlamayı vaat eden yüksek kaliteli petrol bulduğunu duyurmasından birkaç hafta sonra geldi.

Gabar bölgesindeki rezervin, ülkenin üretimini günde 100.000 varil artırarak 180.000 varil'e çıkaracağı ve yıllık mali katkısının yaklaşık 2.9 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Dönmez, "Geçen yıl 80 bin varil üretirken üzerine 100 bin varil daha eklenecek. Böylece üretimimizi iki katına çıkaracağız"

"Bu, tüketimimizin yüzde 22'sini karşılayacağımız anlamına geliyor. Şehit Aybüke Yalçın kuyusunu tam kapasiteye aldığımızda günlük 200 bin varil üretim yapabileceğiz" dedi.

Dönmez, her 100 metrede veya 500 metrede bir 80 ila 100 kuyu açacaklarının altını çizdi. “Kuyu sayısı arttıkça sahanın üretimi de artacaktır” dedi.

Bakan, ilk kuyudan alınan iyi sonuçları da vurguladı. "Dünyadaki en kaliteli petrol Arap petrolüdür. En son petrolümüze 'Türk Lokumu' adını verdik. Yani Aybüke Yalçın kuyusundan çıkan petrole lokum adını verdik."

 

Kaynak: https://www.dailysabah.com/business/energy/turkiye-sees-signs-of-oil-natural-gas-in-eastern-black-sea