TURK DEGS ACIKLADI: KAZAKISTAN'DA YASANAN PROTESTOLAR DOGAL BIR HALK TEPKISINDEN ZIYADE RUSYA ETKISINDE GERCEKLESMIS BIR PROKAVASYONA BENZIYOR!

Sosyal Medyada Paylaş!

 

Kazakistan'da LPG fiyatları 60 tengeden 120 tengeye çıkınca büyük protestolar başlamış ve fiyatın hükümet tarafından yeniden 50 tengeye indirilmesine rağmen çoğu şehirde gösteriler devam etmiş, Kazakistan Cumhurbaşkanı ise hükümetin istifasını onayladığını duyurmuştu. TÜRK DEGS, "hadiseleri Türk Dünyası'nda son dönemdeki bütünleşme adımlarını sakatlamak isteyen güçler istismar edebilir" uyarısının ardından yeni bir uyarıda bulunuldu. Merkezden yapılan açıklamada, "Küresel düzeyde başlayan zamlar tüm dünya gibi Türk dünyasını da sarstı. Fakat Kazakistan’da yaşanan protestolar doğal bir halk tepkisinden ziyade, Rusya etkisinde gerçekleşmiş bir provokasyona benziyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

 

TÜRK DEGS: RUSYA ETKİSİNDE GERÇEKLEŞMİŞ BİR PROVAKASYONA BENZİYOR

 

Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Küresel düzeyde başlayan zamlar tüm dünya gibi Türk dünyasını da sarstı. Fakat Kazakistan’da yaşanan protestolar doğal bir halk tepkisinden ziyade, Rusya etkisinde gerçekleşmiş bir provokasyona benziyor." ifadelerine yer verildi.

 

 

 

KAZAKİSTAN PARLEMENTOSU RUSÇA TABELALARI KALDIRMIŞTI

 

Kazakistan ve Özbekistan 6 Aralık 2021’de Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde Müttefiklik Anlaşması imzalamıştı. Geçtiğimiz hafta ise Kazakistan Parlamentosu kendi kültürünü koruma gerekçesiyle ülkede Rusça tabelaların kaldırılması kararı aldığını duyurdu. Bunun üzerine Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Kazakistan’ı Rus azınlığa karşı ayrımcılık yapmakla suçladı. Lavrov, Kazakların Rus azınlığa karşı geliştirdiği politikalara değinirken, söyledikleri Ukrayna hakkında geçmişte, Rus müdahalesi öncesi söylediklerini anımsattı.

 

 

PROTESTOLAR AKILLARDA SORU İŞARETİ BIRAKIYOR: HEDEF TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI / TÜRK DÜNYASININ BÜTÜNLÜĞÜ MÜ?

 

Rusya, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından yaptığı tüm anlaşmalarda sınırlarının dışında kalan Rus kökenli vatandaşların koruyucusu olduğunu ilgili bağımsız devletlere kabul ettirmişti. Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde Müttefiklik Anlaşması imzalanması ve Kazakistan Parlamentosu'nun kendi kültürünü koruma gerekçesiyle ülkede Rusça tabelaların kaldırılması kararı almasının ertesinde gerçekleşen protestolar akla farklı sorular getirmektedir. Rusya'nın 2008’de Gürcistan toprağı olan Güney Osetya ve Abhazya’ya müdahalesi, 2014’te Ukrayna toprağı olan Kırım’ı ilhakı ve Donbass’ın işgali, bizleri bir sonraki hedefin Kazakistan olmasına dair endişeye sevk etmektedir.