Yunanistan'ın Gerginlik Kaynağı; Statüsü Bozulan 23 Ada Gerçekliği

Sosyal Medyada Paylaş!

Adalar Denizi'nde Yunanistan'a devredilen 23 adanın statüsü 1923 Lozan Barış Antlaşması ve 1947 Paris Barış Antlaşmaları ile tesis edilmiş ve devredilen bu 23 adanın "bahri veya askeri amaçla kullanmaması koşuluyla" Yunan egemenliğine bırakılmıştır. Yunanistan birçok konuda uluslararası hukuku ihlal ettiği ve bağlayıcı anlaşmalara uymadığı gibi bu konuda da hukuku çiğneyerek 1960'lı yıllardan bu yanan 23 adanın tamamında askeri faaliyetler yürütmüştür. 

Taşoz, Bozbaba, İpsara, Semadirek, Limni, Midilli, Sakız, Ahikerya, Sisam, İstanbulya, Rodos, Herke, Kerpe, Çoban, İleki, İncirli, Kelemez, İleryöz, Batnoz, Lipso, Sömbeki, İstanköy ve Meis gayri askeri statüdeki adalar olarak 1923 ve 1947 yıllarında uluslararası hukuk tarafından garanti altına alınmıştır fakat  Yunanistan bu adaların tamamında statüyü bozmuştur. Statüsü bozulan bu adaların egemenlik devir şartları da hukuk ve anlaşmalar gereği ortadan kalkmış durumdadır. Türkiye'nin bu hukuki ve uluslararası gerçekliğe dayanan söylemlerinden ciddi şekilde rahatsız olan Yunanistan'da büyük bir endişe dalgası da Yunan medyasının ana gündemlerini belirler noktaya geldi. Yunanistan 1952 yılında İleryöz (Yunanlıların isimlendirmesiyle Leros) Adası'nda ilk ihlali askeri havaalanı ve tesisler açarak başlatmıştır. Diğer yandan 23 gayri askeri statüdeki adanın egemenlik devir şartını sadece Yunanistan'ın askerileştirme faaliyetleri bozmamaktadır. Yunanistan özellikle Rodos olmak üzere diğer birçok adaya da yabancı askeri güçleri sokmakta ve üçüncü ülkelere askeri liman ziyaretleri yaptırarak buralardaki statüyü tamamen ortadan kaldırmaktadır. Gelinen egemenlik devir şartının ortadan kalkma durumun Türkiye tarafından açıkça ifade edilmesi Yunan medyasında endişe ve gerginlik dolu haberler meydana getirmektedir. 

Yunan medyası TANEA konuyla alakalı bir haberde "Türkiye, adalarda hakimiyet talep ediyor" içeriğiyle son gelişmeleri ve Türkiye'nin hukuk ve anlaşmalara dayalı haklarını çarpıtarak anlatıyor. 

Kaynak; 

https://www.tanea.gr/2022/06/12/politics/tourkika-mme-exoume-akoma-kyriarxia-se-9-nisia-opos-i-lesvos-i-xios-kai-i-samos/