Finlandiya'nın Çin'e Olan Ticari Bağımlılıkları Raporu (Soner Atakan Ertürk)
Devamını OkuRUSYA İLE JAPONYA ARASINDAKİ JEOPOLİTİK SORUNLAR
Devamını OkuRUSYA İLE SIRBİSTAN İLİŞKİSİNİN BALKAN BOYUTU
Devamını OkuCihat Yaycı: DOĞU AKDENİZ JEOPOLİTİK SATRANÇ TAHTASINDA 6 STRATEJİK HAMLE
Devamını OkuHakan Fidan'ın Türkmen Cephesi ile Görüşmesindeki Mesaj Ne Olabilir?
Devamını OkuUÇAK GEMİLERİ VE TÜRK DONANMASI (AKDENİZ’DEKİ UÇAK GEMİLERİ, TÜRK DONANMASI ve SAO PAULO FIRSATI)
Devamını OkuKuril Adaları meselesi İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Japonya-Rusya ilişkilerinin temel ekseninden birisi konumunda. Öyle ki İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Kuril Adaları meselesi nedeniyle Rusya ve Japonya arasında barış anlaşması da imzalanabilmiş değildir. Japonya’nın Kuzey Adaları meselesi olarak adlandırdığı Kuril Adaları sorunu 70 yıldan fazla bir süredir Rusya ile yürütülen onlarca farklı toplantı ve girişime rağmen çözülememiştir. Rusya’nın özellikle Kuril Adaları’nda kurduğu askeri üsler ve yürüttüğü faaliyetler Japonya tarafından endişeyle takip edilen meselelerdendir. Japonya; Iturup, Kunaşir, Şikotan ve Habomai isimli dört adada Rusya’nın egemenlik kurmasını kabul etmemektedir. Rusya’nın Sahalin Oblastı’na bağlı bu adalar Rusya açısından oldukça stratejik öneme sahiptir. Rusya’nın Vladivostok’taki Pasifik filosunun en önemli geçiş rotası olan bu adalar diğer yandan Rusya’nın Karadeniz’deki münhasır ekonomik bölgesinden sonra sahip olduğu ikinci donmayan deniz alanına ev sahipliği yapmaktadır. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Aralık 2019 tarihinde basına verdiği bir demeçte şunları söylemiştir; “Rusya, Kuril Adaları’nda aniden ABD füzeleri görmek istemiyor” bu ifadelerle birlikte Rusya’nın Kuril Adaları’ndaki askeri faaliyetleri de hız kazanmıştır. Adalara yerleştirilen S-300 hava savunma sistemleri ve tatbikatlar Japonya için ciddiyetle ve endişeyle takip edilen konular olmuştur.
Devamını Oku16 Mayıs 2022 tarihinde gerçekleşecek olan ABD Başkanı Joe Biden ile Yunan Başbakan Miçotakis arasındaki görüşmenin ana konusunun Türkiye olması bekleniyor.
Devamını OkuAsimetrik savaş kavramının insanlık tarihi boyunca bütün savaşlarda kullanıldığı görülmektedir. Ancak 9/11 saldırıları ve Orta Doğu’daki istikrarsızlığın ortaya çıkmasından ötürü özellikle İsrail- Filistin sorunuyla daha çok kullanılmıştır.
Devamını OkuTÜRK DEGS Araştırmacısı Mert Ünlü'nün, "Primakov Doktrini Çerçevesinde Rusya Dış Politikasının Dünü, Bugünü, Yarını" başlıklı çalışması aşağıda sunulmuştur.
Devamını OkuRus Düşünce kuruluşu Russian Council'in yayınladığı bir rapora göre; 2020'de üst düzey Rus, Amerikalı ve Avrupalı uzmanlardan oluşan bir grup, hükümetlere Rusya ile NATO arasındaki riskleri azaltmak için bir dizi tavsiye sundu.Öneriler, mevcut kriz sırasında Rusya, ABD ve NATO arasındaki mevcut müzakerelerde ana hatlarıyla belirtilen tutumların ortak noktası olan konuların çoğunu ele alıyordu. Ülkeler bu tavsiyelere göre hareket etselerdi, krize yol açmayacak bir yolda olabilirdik.
Devamını Oku