Karadeniz

BAUDEGS Resim

Yunan Medyasının En Büyük Merakı; "Yeni Sondaj Gemimizin Görev Yeri"

Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi 7 Mart’ta Güney Kore’den yolan çıkarak 19 Mayıs'ta Mersin Taşucu'na demirlemiş ve sondaj hazırlık çalışmalarına başlamıştı. Hazırlıkların sürdüğü Mersin'de açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Abdülhamid Han sondaj gemisinin ağustosun ilk yarısında ilk görev yerine gideceğini açıkladı. Dönmez: "Abdülhamid Han sondaj gemisinin ilk görev yeri için 5-6 alternatif görüşülüyor. Bir ay daha sabredeceğiz inşallah. Görev yeri büyük olasılıkla Akdeniz olur" dedi. Arama ve sondaj alanında dünyadaki en ileri nesil beş gemiden birisi olan Abdülhamid Gemisinin yeni görev yeri Yunan medyası tarafından da ciddi şekilde mercek altına alındı.

Devamını Oku
BAUDEGS Resim

KÜRESEL GIDA KRİZİNİN ÇÖZÜM ANAHTARI: TÜRKİYE

24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Ukrayna-Rusya savaşının en ciddi ve hayati şekilde etkilediği tedarik zinciri bugün dünyayı ciddi bir gıda kriziyle karşı karşıya bırakmaktadır. Özellikle buğday konusunda Ukrayna ve Rusya'ya %100'e varan bağımlılıkları bulunan Afrika ülkeleri büyük bir gıda krizi riskiyle karşı karşıya kalmış durumdadır. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın Ukrayna limanlarını ve Karadeniz'deki tedarik zincirini kapatma noktasına gelmesi küresel anlamda büyük bir krizi tetikliyor.

Devamını Oku
BAUDEGS Resim

Türkiye, Karadeniz'de Kurulacak Sondaj Platformu İçin Kanadalı Trillion Energy ile Anlaştı

Türkiye, Karadeniz'de Kurulacak Sondaj Platformu İçin Kanadalı Trillion Energy ile Anlaştı

Devamını Oku
BAUDEGS Resim

KENAR KUŞAK TEORİSİ KAPSAMINDA UKRAYNA-RUSYA SAVAŞININ JEOPOLİTİĞİ

21 Şubat 2022 tarihinde uzun bir sürecin sonu olarak başlayan Ukrayna-Rusya Savaşının en temel noktası jeopolitik gerçeklikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ukrayna, Rusya ile olan derin tarihsel geçmişi ve bu geçmişe bağlı olarak Rusya ile geliştirdiği köklü çatışmalar nedeniyle küresel siyasette oldukça önemli bir konuma sahip stratejik bir ülkedir. Diğer yandan; Ukrayna’nın coğrafi konumu, yeraltı kaynakları ve demografisi de hem Rusya hem de Batı dünyası açısından önem değeri yüksek bir alandır. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yönelimi de tarihsel, kültürel ama en önemlisi coğrafi üstünlük sağlama dengesi özelinde gelişmektedir. 2014 yılında Kırım’ı ilhak ederek Karadeniz’deki gücünü pekiştiren Rusya, Donetsk ve Luhanks’taki ayrılıkçı güçlere de destekler sunarak Ukrayna’yı deniz ve karadan kuşatarak bölgesel hakimiyetini kuvvetlendirmiştir. Rusya’nın Ukrayna işgalini jeopolitik gerçekliklerden bağımsız düşünmek mümkün değildir. Bu bağlamda savaşın seyrini, Ukrayna ve Rusya’nın politik, askeri ve ekonomik geleceğini doğru anlayabilmek için savaşın jeopolitik analizini yapmak elzemdir. Bu çalışmanın amacı Rusya-Ukrayna Savaşının jeopolitik analizini Kenar Kuşak Teorisi kapsamında değerlendirerek durum analizi ve nitelikli bir gelecek projeksiyonu ortaya koymaktır.

Devamını Oku
BAUDEGS Resim

SÖZDE “PONTUS SOYKIRIMI” İDDİALARINA TARİHSEL CEVAPLAR

SÖZDE “PONTUS SOYKIRIMI” İDDİALARINA TARİHSEL CEVAPLAR

Devamını Oku