Türkiye Avrupa’nın Ortak Hava Savunma Programı

Turk DEGS
Yazan: Turk DEGS 2 Dk. Okuma
2 Dk. Okuma

Türkiye Avrupa’nın Ortak Hava Savunma Programı “Gökyüzü Kalkanı Girişimine” Dahil Oldu

Gökyüzü Kalkanı Girişimi Almanya’nın öncülüğünde 2022’de oluşturuldu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Almanya tarafından başlatılan girişim, Avrupa ülkelerinin birlikte savunma sistemleri satın almalarına ve ortak tatbikat yapmalarına olanak sağlamayı hedeflemekte.

Girişim, 2022’de 15 Avrupa ülkesinin bir bildiri imzalayarak hayata geçirilmişti. Girişime üye ülkeler füze, roket veya uçak saldırılarına karşı kendilerini daha iyi silahlandırma amacı taşıyorlar. 

Savunma Bakanı Yaşar Güler Brüksel’de NATO üyesi ülkelerden mevkidaşlarıyla bir araya geldi ve imzaladığı niyet beyanı ile Avrupa hava savunma programı Gökyüzü Kalkanı Girişimi’ne dahil oldu. Türkiye ve Yunanistan’ın katılımıyla bu sayede girişimin üye sayısı 21’e ulaştı.

Türkiye, 2019 yılında Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini teslim almaya başlaması, ABD başta olmak üzere NATO müttefikleriyle ilişkilerinde gerginlik yaşanmıştı. 

Ancak yakın geçmişti İsveç’in NATO üyeliğinin Türkiye tarafından onaylanmasıyla birlikte ilişkilerde normalleşme gözlemlenmekle beraber yeni adımlar da atılmakta.

ABD’nin F-16’lara yeşil ışık yakması sonrasında Türkiye’nin şimdi de ESSI’ye katılması, NATO müttefikleriyle bağları güçlendirecek önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Türkiye’nin ESSI’ye katılımı da bu kapsamda ilişkileri iyileştirme adımları çerçevesinde ele alınıyor.

Ayrıca Almanya’nın girişimi olan ESSI’ye Türkiye’Nin kartılımı savunma konularında işbirliğine de olumlu etkisi bekleniyor.

Türkiye’ye satışı beklenen Eurofighter Tyhoon savaş uçakları İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya tarafından geliştiriliğ üretiliyor. Üçüncü taraflara satışı için ise dört ülkenin de onay vermesi gerekli.

Türkiye’nin Eurofighter Typhoon savaş uçakları alma talebine Almanya’nin onayı bekleniyor. 

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorious Türkiye’nin ve Yunanistan’ın Girişime dahil olmasına ilişkin  NATO savunma bakanları toplantısı öncesi açıklama yaptı. Alman Savunma Bakanı; Girişimin son iki yılda önemli başarılar kaydettiğini söyledi.

Açıklamada, “ESSI bugün iki yeni üyenin katılımıyla büyüyor. Türkiye ve Yunanistan’a ESSI’ye hoş geldiniz diyeceğiz” dedi.

Alman Bakan girişimin amacını hatırlatırken “Girişim hava savunma sistemlerinin ortak tedariki ve kullanımı ile ilgilidir” dedi.

“Odak, bu hava savunma sistemlerinin birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışmasıdır. Bu, sistemlerin eşgüdümlü kullanımını, aynı zamanda da eğitim ve tatbikatları da kolaylaştırıyor” ifadelerini kullandı.

Bu Yazıyı Paylaş
Bir yorum bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir