İsrail Ekonomi Bakanı Suudi Arabistan Mevkidaşına:

Turk DEGS
Yazan: Turk DEGS 1 Dk. Okuma
1 Dk. Okuma

İsrail Ekonomi Bakanı Suudi Arabistan Mevkidaşına: “Birlikte tarih yazabiliriz”

İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nir Barkat, Birleşik Arap Emirlikeri’nin evsahipliğinde düzenlenen Dünya Ticaret Örgütü Oturumunda Suudi mevkidaşı Macid bin Abdullah el Kasabi ile bir araya geldi.

İsrail Ekonomi Bakanlığında yapılan açıklamaya göre Barkat, Bakan Kasabi’ye “İsrail devleti barış isteyen ülkelerle barışa ilgi duyuyor ve birlikte tarih yazabiliriz” dedi.

İsrail 2020 ve 2021 yıllarından Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Sufan ve Fas ile ABD arabuluculuğunda normalleşma anlaşmaları imzalamıştı.

Suudi Arabistan ve İsrail ise İsrail- Filistin Savaşı öncesinde ilişkilerinde normalleşmeye yakınlardı.

Suudi Arabistan’ın İngiltere Büyükelçisi Prens Halid bin Bandar’a göre iki taraf 7 Ekim’den önce bir anlaşma imzalamak üzereydi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, geçtiğimiz ay BBC’ye verdiği demeçte Riyad’ın savaştan sonra normalleşmeyle ilgilendiğini ancak öngörülebilecek anlaşmanın Filistin devletinin kurulmasını da içermesi gerektiğini vurgulamıştı.

Bakanlık tarafından 7 Şubat’ta yapılan açıklamada “Krallık, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti tanınmadıkça ve İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları durmadıkça ve tüm İsrail işgal güçleri Gazze Şeridi’nden çekilmedikçe İsrail ile diplomatik ilişki kurulmayacağı yönündeki kesin tutumunu ABD yönetimine iletmiştir” dedi.

Kaynak: Middle East Eye

Bu Yazıyı Paylaş
Bir yorum bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir