Irak, IŞİD Sızma Girişimlerini Engellemek İçin Suriye Sınırına Tel Duvar Örüyor

Turk DEGS
Yazan: Turk DEGS 2 Dk. Okuma
2 Dk. Okuma

Irak, IŞİD Sızma Girişimlerini Engellemek İçin Suriye Sınırına Tel Duvar Örüyor

Suriye topraklarından Irak’a girme girişiminde bulunan IŞİD mensupları ve diğer terör örgütü milisleri, uyuşturucu çetelerine yönelik Irak Suriye ile Batı ve Kuzey sınırlarına güvenlik duvarları inşa ediyor. Iraklı yetkililer güvenlik gerekçesiyle alınan bu tedbirlerin tahkimatının yıl sonuna kadar tamamlanacağını öngörüyor.

IŞİD 2014’de ele geçirdiği Suriye ve Irak’taki bölgelerde halifeliğini ila etmiş, üç yılık savaşın ardından ise 2017 yılında örgütün Irak’ta mağlup olduğu ilan edilmişti.

IŞİD, 2019’da Suriye’de de hakimiyet kurduğu son toprağı kaybetmesiyle yenilgiye uğradı ancak örgütün faaliyet gösteren hücreleri her iki ülkde de halen varlığını sürdürmekte. 

2018 yılında, Suriye topraklarından sızma ve uyuşturucu kaçakçılığı faaliyetleri yürütülen Irak’ın sınır şehirleri Anbar ve Ninova’ya 160 kilometre uzunluğunda güvenlik duvarları örülmeye başlanmıştı.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin el-Hafaci 27 Şubat’ta yaptığı açıklamada, “Suriye ile olan Batı ve Kuzey uluslararası sınırların güvenliğini sağlamaya yönelik operasyonlar bu yılın sonuna kadar devam edecek” dedi.

El- Hafaci, “Suriye sınırının güvenliğini sağlamak için çimento duvar örülmesi, 3 metre genişliğinde ve derinliğinde handekler kazılması, dikenli teller çekilmesi, gözlem kuleleri kurulması, sınır muhafız birlikleri ve bunların arkasında Irak ordusuna bağlı birlikleri ve bunların arkasında Irak ordusuna bağlı birliklerin konuşlandırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bu sayede IŞİD mensupları Suriye tarafından sızma girişimlerinin engellenmesinin yanı sıra organiz suç ve kaçakçılık faaliyetlerini de kontrol altına alacağı El- Hafaci tarafından belirtildi.

Kaynak: The New Arab

Bu Yazıyı Paylaş
Bir yorum bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir