Rusya Petrol İhracatını 6 Ay Askıya Aldı

Turk DEGS
Yazan: Turk DEGS 2 Dk. Okuma
2 Dk. Okuma

Rusya Petrol İhracatını 6 Ay Askıya Aldı

Rusya, 1 Mart itibariyle petrol ihracatını altı ay süreyle askıya alacağını duyurdu. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak’ın duyurduğu karar Rusya’da tüketicilerin ve çiftçilerin artan talebi ve rafinerilerinde planladığı bakım çalışmaları öncesinde iç talebi karşılamaya yakıtı garanti altına almaya yönelik olduğu açıklandı.

Bu karar 2023 yılında Rusya’nın en büyük ihracatçıları arasında yer alan Türkiye’yi de etkileyecek.

Rus medyası RBC’nin aktardığına göre Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkelerin yanı sıra Moğolistan, Özbekistan ve Gürcistan Rusya destekli iki ayrılıkçı bölge olan Güney Osetya ve Abhazya’ya yapılan ihracatlar bu kısıtlamadan muaf olacak.

Interfax haber ajansına göre Başbakan Yardımcısı Novak, hükümetin yükselen petrol fiyatlarını telafi etmek için piyasadaki motorin arzını yüzde 16 oranında artırmayı planladığını açıkladı.

Uzmanlar tarafından 15-17 Mart arasında yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesinde Rusya’nın akaryakıt fiyatlarını dizginlemek istediği amacığı taşıdığını öne sürüyor.

Rusya geçtiğimiz yıl iç piyasadaki fiyat yükselişini durdurmak için 21 Eylül-17 Kasım tarihleri arasında petrol ihracatını yasaklamıştı.

Rus ekonomi gazetesi Kommersant’ın haberine göre hükümet daha sonra 6 Ekim’de yasağı esnetmiş ve boru hatları ile motorin ihracatını yeniden başlatmıştı. 2023’te petrol yasağı 17 Kasım’da kaldırılmıştı.

Bu yasağın sonucunda Rusya tedarikinin uluslararası piyasalarda kaldırılması Avrupa yakıt tedarikinde Çin ihracatının artmasına yol açabilir. 

Kaynak: BBC

Bu Yazıyı Paylaş
Bir yorum bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir