AB liderleri 7,4 milyar Euro’luk Mısır anlaşmasıyla ‘baskıyı ödüllendirmekle’ suçlandı

Turk DEGS
Yazan: Turk DEGS 2 Dk. Okuma
2 Dk. Okuma

AB liderleri 7,4 milyar Euro’luk Mısır anlaşmasıyla ‘baskıyı ödüllendirmekle’ suçlandı

Avrupalı liderler, Avrupa Parlamentosu üyelerinin Brüksel’i “diktatörleri finanse etmekle” suçlamasından birkaç gün sonra Mısır ile 7.4 milyar Euro’luk bir anlaşma imzalayacaklar.

AB-Mısır stratejik ortaklık anlaşması, bloğun Akdeniz’i geçen mültecileri durdurmaya yönelik son girişiminin bir parçasını oluşturuyor ve Tunus ile tartışmalı bir 150 milyon € (128 milyon £) göç ve ekonomik anlaşma imzaladıktan bir yıldan kısa bir süre sonra geldi.

Liderlerin Pazar günü imzalaması beklenen ve Tunus’un değerini gölgede bırakan anlaşmanın, ekonomik reformları desteklemek için 5 milyar avroluk yumuşak krediyi içereceği ve bunun 1 milyar avrosunun 2024 için acil yardım olarak kullanılacağı anlaşılıyor.

Anlaşma, yenilenebilir enerji, ticaret ve güvenlik gibi alanlarda işbirliğini geliştirmek ve Mısır’ın bocalayan ekonomisini desteklemek için önümüzdeki üç yıl boyunca hibeler, krediler ve diğer fonlar sağlamak için tasarlandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in yanı sıra Pazar günü Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile görüşenler arasında Tunus anlaşmasına öncülük eden İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, şu anda AB dönem başkanlığını yürüten Belçika’nın başbakanı Alexander De Croo ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis vardı.

BM mülteci ajansı UNHCR’nin Mart ayı verilerine göre, Yunanistan ve İtalya da hem Gazze’den hem de Sudan’dan yaklaşık 450.000 mülteciye ev sahipliği yapan Mısır’da yeni bir mülteci krizi riskinden endişe duyuyor.

Kredi şeklinde olmayan 2,4 milyar avroluk küçük bir kısmın, mültecilere ev sahipliği yapmak için daha fazla yardımla Sudan ve Libya sınırlarının güvence altına alınmasına destek için ayrılacağı anlaşılıyor.

EU leaders accused of ‘rewarding repression’ with €7.4bn Egypt deal | European Union | The Guardian

Bu Yazıyı Paylaş
Bir yorum bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir