GKRY, Suriye’lilerin İltica Başvurularını Askıya Alarak Yeni Başvuruları Reddecek

Turk DEGS
Yazan: Turk DEGS 3 Dk. Okuma
3 Dk. Okuma

GKRY, Suriye’lilerin İltica Başvurularını Askıya Alarak Yeni Başvuruları Reddecek”

Avrupa Birliği üyesi olan GKRY, Suriye’li göçmenlerin geri gönderilmesi konusunda bloktan Suriye’deki durumun tekrar gözden geçirilmesini talep etti.

GKRY İçişleri Bakanı Konstantinos Loannou, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’den Suriye’nin göçmenleri geri gönderemeyecek güvensiz ülke statüsüne son vermeleri konusunda ikna etmeye çalışacağını belirtti.

Lannou, “Güney Kıbrıs olarak bize de diğer üye yönetimlerle birlikte Suriye’deki durumun yeniden değerlendirilmesinin yararlı olduğunu düşünüyor ve buna inanıyoruz Birlik, 11 yıldır Suriye’nin statüsünü değiştirmedi, bu durum yeniden gözden geçirilmelidir. Çünkü bazı alanlar güvenli kabul ediliyor. Avrupa Birliği İltica Ajansı’nın halihazırda güvenli alanlar olarak tanıdığı iki alan var. Bu iki alan artık AB düzeyinde de tanınması gerekiyor. Böylece göçmenler Suriye’ye geri gönderilebilir veya sınır dışı edilebilir. Şu an hiçbir ülke bunu yapamaz.” 

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas’a yazdığı mektupta Loannou, yaklaşık 2,5 milyon Suriyelinin sığındığı Lübnan’a acil yardım ihtiyacına yönelik şu ifadeleri kullandı:

“Lübnan’daki yetkililerden bize ulaşan bilgi, Lübnan’a sığınan Suriyeli sayısında artış olduğu yönünde. Lübnan bir barikattır. Lübnan çökerse bu tüm Avrupa’nın sorunu olur.”

Loannou Şarku’l Avsat’ın tarafından elde edilen bilgilere göre dış etkenler ve alınan özel tedbirler sayesinde hükümetin düzensiz göçmenlerin gelişini yüzde 50 oranında azalttığını belirtti.

“Gerek gönüllü gerek de sınır dışı etme yoluyla geri dönüşleri yüzde 50 oranında, 3 bin 200’den 4 bin 700’e çıkarmayı başardık. Sığınma başvuruları hızlandırıldı ve artık dokuz yerine üç ay sürüyor. Hükümet adayı çekici olmayan bir destinasyon haline getirmek için sığınmacılara yapılan mali tahsisleri azaltmayı amaçlıyor.”

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi son aylarda Suriye ve Lübnan’dan deniz yoluyla gelen çoğu Suriyeli, sığınmacı akınına şahit oldu.

İçişleri Bakanlığının verilerine göre geçen yıl aynı dönemde sığınma başvuruları 11 bin 961 iken mart-ağustos döneminde 5 bin 866’ya düştü.Sığınma başvurularındaki düşüşe rağmen tekneyle gelen göçmen sayısı yükseldi ve yılın ilk yedi ayında yüzde 60’lık bir artış kaydedilmiştir.

GKRY’deki sığınmacılar, hükümet kontrolündeki bölgelerdeki 915 bin kişilik nüfusun yüzde 6’sını oluşturuyor. Bu kapasite ile de Avrupa Birliği ülkelerindeki en yüksek oran olarak yerini almakta.

GKRY bu soruna yönelik, son 12 ayda Suriye’ye giriş yapan Suriyeli’lerin iltica statüsünü iptal etmeye hazırlanarak çözüm öneri geliştiriyor.

Bu Yazıyı Paylaş
Bir yorum bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir