Filistin’in BM’ye Tam Üyeliği ABD Tarafından Veto Edildi

Turk DEGS
Yazan: Turk DEGS 2 Dk. Okuma
2 Dk. Okuma

Filistin’in BM’ye Tam Üyeliği ABD Tarafından Veto Edildi

15 üyeli Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna Cezayir tarafından sunulan “Filistin Devleti’nin Birleşmiş Milletler üyeliğine kabul edilmesine” yönelik karar tasarısını veto etti. 

İngiltere ve İsviçre oyunu çekimser kullanırken, konseyin geri kalan 12 üyesi evet oyu kullandı.

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert A. Wood, Filistin’in BM’ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını “erken bir eylem” olarak gördükleri için veto ettiklerini açıkladı. 

Filistin şu anda Birleşmiş Milletler gözlemci devlet statüsünde. 2012 yılında BM Genel Kurulu tarafından Filistin’in devlet statüsü fiilen tanınmıştı. Karar tasarısının geçmesi için 5 daimi üyeden hiçbirinin “hayır” oyu kullanmaması ve toplamda 9 “evet” oyu alması gerekiyordu.

Filistin’in BM’ye tam üyelik talebi İsrail’in Gazze saldırılarının ardından geldi.

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, 2 Nisan’da yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e bir mektup göndererek, üyelik başvurularının yenden ele alınması talebinde bulunmuştu.

Guterres 3 Nisan’da BMGK’ye mektup yazarak, Filistin’in talebinin gündeme alınması çağrısında bulundu.

BMGK ise 8 Nisan’da Filistin’in talebini “Yeni Üyelerin Kabulü Komitesi’ne” iletmişti.

BMGK’ye üyelikle ilgili dönüş yapması gereken Komite, iki toplantının ardından mutabaara varamadığını duyurmuştu. Ardından Cezayir, Filistin’in üyeliği için karar tasarısını müzakarelere açmıştı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Perşembe günü erken saatlerde konseye yaptığı açıklamada, “Son dönemde yaşanan gerginlikler, İsrail ile tam bağımsız, yaşayabilir ve egemen bir Filistin devleti arasında kalıcı barışın sağlanmasına yönelik iyi niyetli çabaların desteklenmesini daha da önemli hale getiriyor” dedi.

Guterres, “İki devletli bir çözüm yolunda ilerleme kaydedilmemesi, bölgede sürekli şiddet tehdidi altında yaşamaya devam edecek yüz milyonlarca insan için sadece istikrarsızlığı ve riski arttıracaktır” dedi.

Kaynak: Reuters

Bu Yazıyı Paylaş
Bir yorum bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir