2024’te Rusya’nın Tüm Gelişmiş Ekonomilerden Daha Hızlı Büyümesi Bekleniyor

Turk DEGS
Yazan: Turk DEGS 1 Dk. Okuma
1 Dk. Okuma

2024’te Rusya’nın Tüm Gelişmiş Ekonomilerden  Daha Hızlı Büyümesi Bekleniyor

IMF,16 Nisan’da yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, Rusya’nın 2024′te %3,2 büyümesinin beklendiğini ve bu büyümenin ise ABD (%2,7), İngiltere (%0,5), Almanya (%0,2) ve Fransa’nın (%0,7) büyüme oranlarını aştığını belirtti.

Bu öngörü, 2022′de Ukrayna’yı işgali sonrasında Rusya’yı ekonomik olarak izole etme ve yaptırımlar  uygulamaya çalışan Batılı ülkelerin beklentilerini karşılamıyor. 

Rusya, Batı’nın kritik endüstrilere yönelik yaptırımlarının kendisini daha çok kendi kendine yetebilir hale getirdiği değerlendirmesini yaparken yurt içi yatırımın ise dirençli kaldığını vurguluyor. Bir diğer yönüyle Rusya’nın Hindistan ve Çin gibi ülkelere petrol ve emtia ihracatının devam etmesi, yaptırımlarda konusunda radikal olunmadığı ve yüksek petrol fiyatları, Rusya’nın petrol ihracatı gelirlerini korumasına olanak tanıdı.

Savaş sırasında savunma harcamalarının ve üretimin hızla artması nedeniyle Rusya’nın askeri endüstriyel yapısını da önemli ölçüde genişledi. Kısacası Rusya, ekonomisinin savaş zeminine oturtulmasıyla “yeni normale” uyum sağladı.

IMF, Rusya’nın ekonomik büyümesinin 2025′te yavaşlayacağını ve “sıkı işgücü piyasasında ücret artışıyla desteklenen yüksek yatırım ve güçlü özel tüketimin etkilerinin azalmasıyla” %1,8′e düşeceğini öngörmekte.

Washington merkezli IMF, gelişmiş ekonomiler olarak ABD, İngiltere, Avrupa bölgesi, Kanada ve Japonya’yı içeriyor. Rusya, Çin ve Hindistan sırasıyla “yükselen ve gelişen” Avrupa ve Asya kategorilerinde yer almaya devam ediyor.

Bu Yazıyı Paylaş
Bir yorum bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir