Çin, Pekin gezisi sırasında Blinken’e istikrar ve ‘aşağı doğru sarmal’ arasında seçim yaptırdı

Turk DEGS
Yazan: Turk DEGS 1 Dk. Okuma
1 Dk. Okuma

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Cuma günü Pekin’de mevkidaşı Antony Blinken’e verdiği demeçte, Amerikalı diplomatın üst düzey Çinli yetkililerle bir günlük toplantılara başladığını söyledi.

Blinken’in Çin’e yaptığı ikinci ziyaret, iki küresel gücün iletişimi genişletmeye ve kayalık bağları istikrara kavuşturmaya çalışırken, aynı zamanda Çin’in Rusya’ya verdiği destekten Güney Çin Denizi’ndeki saldırganlığına ve Tayvan’a yönelik saldırganlığına kadar bir dizi dikenli meselede gezindiği bir dönemde geliyor. “Çin ve ABD, istikrarla ilerlemek için doğru yönde mi kalmalı yoksa aşağı yönlü bir sarmala mı dönmeli? Bu, iki ülkemizin önünde büyük bir soru ve samimiyetimizi ve yeteneğimizi test ediyor” dedi Wang, ABD-Çin ilişkilerinin “istikrara kavuşmaya başladığını” söyledikten sonra, Diaoyutai Devlet Konukevi’ndeki bir toplantı sırasında Blinken’e söyledi.

“İki tarafımız küresel sorunlara karşı uluslararası işbirliğine öncülük etmeli ve herkes için kazan-kazan sağlamalı mı? Ya da rekabete ve çatışmaya girmek – hatta herkes için kaybet-kaybet olacak bir çatışmaya kaymak mı?” dedi bir tercüman aracılığıyla konuşarak.

Choose between stability and ‘downward spiral’ China tells Blinken during Beijing trip | CNN

Bu Yazıyı Paylaş
Bir yorum bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir