Çin 3. Uçak Gemisi Fujian Deniz Testlerine Başladı

Turk DEGS
Yazan: Turk DEGS 1 Dk. Okuma
1 Dk. Okuma

Çin’in güney eyaletlerinden Fujian’in adını taşıyan gemi, 17 Haziran 2022’de Şanghay’daki Ciangnan Tersanesi’nde suya indirilmişti. Çin’in ilk süper uçak gemisi olan Fujian ABD dışında şimdiye kadar inşa edilen en gelişmiş uçak gemisi olarak kaydedildi.

Liaoning ve Şandong’un ardından Çin donanmasına katılan üçüncü uçak gemisi olan Fujian, hem tasarımı hem de üretimi yerli ilk örnek olma özelliği taşıyor. “Tip 003” sınıfı 80 bin tonluk savaş gemisinde, Elektromanyetik Uçak Kalkış Sistemi (EMALS) adı verilen ileri teknoloji fırlatma rampası bulunuyor. Aynı zamanda Çin’in “ski-jump kalkış rampası” yerine mancınıkla uçak indiren ilk gemisi olacak.

Fujain uçak gemisi operasyonel hizmette aktif rol alabilmesi için özellikle PLAN’ın CATOBARve EMALS operasyonlarında ilk kez yer alacağı için çeşitli ekipman ve sistemlerin denizdeki deneme ve testlerinin en az bir yıl daha sürmesi tahmin edilmektedir.

316 metre uzunluğundaki bu geminin Çin devlet medyasında yer alan haberlere göre 2025 yılında hizmete girebileceği çne sürülmekte.

Bu Yazıyı Paylaş
Bir yorum bırakın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir