TÜRK DEGS BÜLTEN 25 MART 2025

Turk DEGS
Yazan: Turk DEGS
7 Dk. Okuma
7 Dk. Okuma

ABD’den Mısır’a tehdit: Yarım milyon Gazzeliyi almazsan yardımları keseriz

ABD Gazze halkının tehciri konusunda Mısır’a baskı yapmaya devam ediyor.

Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid’in Kahire’ye yaptığı son ziyarette Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi’ye bu konuda bir mesaj götürdüğü ifade edildi. Bin Zayid Sisi’ye, ABD Başkan Donald Trump ile BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Tahnun bin Zayid arasında geçen hafta Beyaz Saray’da yapılan görüşmede ele alınan mesajlarını iletti.

New Arab’ın Arapça servisine konuşan Mısırlı kaynaklara göre ABD geçtiğimiz günlerde Mısır’a ilettiği mesajda, Gazzelilerin sürülmesini kabul etmesi karşılığında Mısır ekonomisine yardım etmeyi teklif etti. Ancak teklifin kabul edilmemesi halinde Mısır’a yönelik yardımların kesilmesi gündeme geldi. Ayrıca Mısır’a IMF ve Dünya Bankası tarafından sağlanan fonların kesilmesi de gündemde.

ABD Mısır’a yıllık yaklaşık 2.1 milyar dolar yardımda bulunuyor. Bunun 1.3 milyar doları askeri yardıma, geri kalanı ise Mısır hükümeti ve sivil toplum örgütleri de dahil olmak üzere ekonomik yardıma ayrılıyor.

İsrail: Türkiye ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz


Gideon Saar, İsrail’i ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Komiseri Kaja Kallas ile Batı Kudüs’te düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

AB’nin İsrail’in birinci ticari ortağı olduğunu ifade eden Saar, “Ortak değerler, çıkarlar ve bir kısmı acı ortak tarihi paylaştıklarını zaman zaman da görüş ayrılıkları yaşadıklarını” söyledi.

Saar, İsrail’in AB için stratejik bir kazanım olduğunu söyleyerek bölgede “İran, Husiler, Hamas ve Hizbullah’a karşı verdikleri savaşın Batı medeniyeti için olduğunu” kaydetti.

“Türkiye ile Suriye’de karşı karşıya gelmek istemiyoruz”

Türkiye’nin Suriye’deki etkisine ilişkin soruyu yanıtlayan Saar, “Türkiye ile Suriye’de veya başka bir yerde karşı karşıya gelmek istemiyoruz” dedi.

İsrail’in Gazze’yi askeri olarak ilhak etmesi konusunu ABD ile görüşüp görüşmediklerine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Saar, bu konunun henüz hükümet tarafından kararlaştırılmadığını ifade etti.

İsrail ablukası Gazze’yi açlık krizine itiyor

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu’nun (UNRWA) başkanı Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik üç haftadır devam eden kuşatmasının bölgeyi akut bir açlık krizine yaklaştırdığı uyarısında bulundu.

“Gıdasız geçen her gün Gazze’yi akut bir açlık krizine daha da yaklaştırıyor” diyen Philippe Lazzarini, bölgedeki Filistinlilerin hayatta kalabilmek için İsrail üzerinden gelen yardımlara bağımlı olduğunu belirtti.

Lazzarini “Yardım girmeden geçen her gün daha fazla çocuğun yatağa aç girmesi, hastalıkların yayılması ve yoksunluğun derinleşmesi anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

Lazzarini ayrıca İsrail’in yardımları yasaklamasının Gazze’ye yönelik bir tür toplu cezalandırma olduğunu belirterek, özellikle kadınlar ve çocuklar olmak üzere sivil kayıplara dikkat çekti.

İsrail’i kuşatmayı kaldırmaya çağıran Lazzarini, “insani yardımın ve ticari malzemelerin kesintisiz ve büyük ölçekte getirilmesini” talep etti.

Yardım kuruluşları, hak grupları ve Arap ülkeleri İsrail’in bölgeye yardım girişini durdurma kararını kınayarak, bu hareketin ateşkes anlaşmasını ve uluslararası yasaları ihlal ettiğini vurguluyor.

İsrail bir kez daha Suriye’yi vurdu

İsrail’in bugün öğleden sonra Suriye’de yeni bir hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre İsrail savaş uçakları, başkent Şam’ın güney kırsalındaki Necaha yerleşimini hedef aldı.

Başkent Şam’ın merkezine yaklaşık 15 kilometre mesafede yer alan bölgede çok sayıda askeri merkez yer alıyor.

İsrail saldırısında hedef alınan bölgede bazı askeri noktaların ve subayların konutlarının yer aldığı ifade edildi.

İsrail Suriye’de Esed rejiminin devrilmesinin ardından, Suriyeli muhaliflerin kontrolüne geçmemesi amacıyla ülkedeki stratejik merkezleri ve silahları hedef almaya başlamıştı.

Aynı zamanda Suriye sınırındaki birçok bölge işgal altına alınmıştı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 48 saat içerisinde 130 Filistinli yaşamını yitirdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında son 48 saatte en az 130 Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Saldırılarda 263 Filistinli de yaralandı.

İsrail’in bölge genelinde şiddetli hava ve kara bombardımanları devam ediyor.

Saldırılar kapsamında İsrail Gazze kuzeyinde bazı bölgelerde de karadan ilerliyor.

Sudan ordusunun başkent Hartum’daki Merkez Bankası binasını kontrol altına aldığı bildirildi.

Nisan 2023’te savaşın patlak vermesiyle HDK sarayı ve başkentin büyük bir kısmını hızla ele geçirmişti. Ancak Sudan Silahlı Kuvvetleri son aylarda dikkat çekici bir geri dönüş gerçekleştirdi ve birçok bölgeyi geri almayı başardı.

Son haftalarda ordu başkentte ilerleyerek HDK’nin başkentti ordu güçlerine uyguladığı kuşatmayı kırmış, HDK’yi Hartum Bahri olarak da bilinen Kuzey Hartum’un sınırlarına doğru itmişti.

Son dönemde Sudan genelinde çatışmaların şiddetlendiği dikkat çekiyor.

Ordu güçleri HDK’nin elindeki merkezleri ele geçirerek sahada avantaj elde etmeye ve iç savaşı sona erdirmeye çalışıyor.

Somali’nin kuzey ve güney bölgelerinde çatışmalar tüm şiddetiyle sürüyor.

Farklı silahlı güçlerin ve özerk yapıların arasında bölünmüş durumda olan Somali’de çatışmalar ülkenin güney kesiminde Eş Şebab ile Mogadişu yönetimi güçleri arasında yoğun bir seviyeye ulaşmış durumda.

Eş Şebab ilerleyişi

Eş Şebab’ın Somali’nin güney ve orta kesimlerinin yaklaşık yüzde 70’ini kontrol altında tuttuğu belirtiliyor. Mogadişu yönetimi başkent Mogadişu’da ve eyalet merkezlerinde varlık gösterirken Eş Şebab’ın daha çok kırsal alanda hakimiyet kurduğu biliniyor. Grup ayrıca Kenya’nın kuzey bölgelerinin de önemli bir kısmında varlık gösteriyor.

Mogadişu yönetimi özellikle 2022 ve 2023 yıllarında Orta Şabel-Hiran hattındaki saldırılarında birçok yerleşimi kontrol altına almış, Eş Şebab çatışmasız olarak bu bölgelerden çekilmişti. Ardından grup başlattığı vur-kaç saldırılarıyla Mogadişu yönetimi güçlerine ağır kayıplar verdirmiş, 2023 yılının Ağustos ayındaki Cawswyne saldırısı sonrasında büyük kayıplar veren hükümet güçleri saldırıları durdurmak zorunda kalmıştı. Eş Şebab geçtiğimiz haftalarda bu bölgelerde karşı saldırıya geçerek geniş çaplı ilerleme kaydetti.

Güney kesimler

Somali’nin güneyinde Etiyopya ve Kenya orduları da bazı bölgelerde Mogadişu yönetiminden bağımsız olarak varlık gösteriyor.

Haritada Mogadişu yönetiminin kontrolünde olan ve yabancı güçlerin Mogadişu yönetimi ile bağlantı halinde varlık gösterdiği alanlar kırmızıyla gösteriliyor. Etiyopya ve Kenya ordularının bağımsız olarak veya bazı yerel unsurlarla birlike faaliyet gösterdiği alanlar ise sırasıyla sarı ve mavi olarak belirtiliyor.

Ayrıca ülkenin güneyindeki Kismayo merkez olmak üzere varlık gösteren ve Mogadişu yönetimi ile savaş halindeki Jubaland özerk yönetimi de turuncu renkle gösteriliyor.

Kuzey kesimler

Mogadişu yönetiminin, ülkenin kuzey kesimlerinde kalan bölgelerde ise bir varlığı yok. Ülkenin kuzeyi fiilen bağımsız hareket eden özerk yönetimlerce kontrol ediliyor. Bunlar Somaliland, Puntland, SSC Hatumo ve Galmudug. Bu güçler arasında da yer yer şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Ülkenin kuzeyindeki Somaliland ve Puntland’da Eş Şebab ve IŞİD’in etkinlik alanları da mevcut.

Ayrıca Somali’nin belirli kesimlerinde lokal olarak etkinlik gösteren bazı milis gruplar da faal durumda.

Bu Yazıyı Paylaş
Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir