“Âlem-i Nisvân” (“Hanımlar Dünyası” / “Jenskiy Mir”) dergisi Türk Dünyası’nın modernleşmesini reformcu bir yöntemle ele alan İsmail Gaspıralı (1851-1914)’nın kızı Şefika Gaspıralı idaresinde yayımlanmıştır. Türk kadınının görüş ve duyuş ufkunu genişletmek gayesiyle yayın hayatına başlayan ve Rusya Türklerinin ilk millî kadın dergisi olan Âlem-i Nisvân, “Tercüman” gazetesinin eki olarak neşredilmiştir.
Dergi 1905 yılında yayımlanan numune sayısı ile yayın hayatına başlamıştır. 1906 yılından itibaren kimi zaman haftalık olarak kimi zaman da on beş günde bir yayımlanmıştır. Yazar kadrosu Şefika Gaspıralı’nın yanı sıra 1906 yılında yaşamını birleştirdiği eşi Nesib Bey Yusufbeyli (1881-1920) ile o dönemde İstanbul’da bir talebe olan Genceli Abdullah Sur (1883-1912)’dan ibarettir. Ayrıca Şefika Hanım’ın kız kardeşi Nigâr Hanım’a ait şiirlerin bulunduğu dergide Osman Akçokraklı (1878-1938) imzalı yazılara da yer verilmiştir.
Âlem- i Nisvân’ın yayın akışı ile ilgili bir sınıflandırma yapmak gerekirse kadınların tahsil hayatı, geleneksel rolü, çocuk eğitimi, kız mektepleri, meşhur kadınların biyografi ve meziyetleri, farklı coğrafyalarda yaşayan kadınlara dair izlenimler, kadınların çalışma hayatı ile meslek kolları üzerine yazılar, kadın sağlığı, güzellik önerileri, el işi gibi beceriler, şiir ve bazı kısa hikâyelerin sunulduğu edebî örnekler, okurların görüşlerini ilettiği mektuplar mecmuanın temel gündem maddelerini oluşturmuştur. Âlem-i Nisvân yayıncılık açısından değerlendirildiğinde içeriğindeki kimi yazılarla kadınların siyasi hayata katılımına (seçme ve seçilme hakkına) dair öncü tartışmalara da yer verilmiştir.
Rusya Türklerinin kadın muhiti arasında kamuoyu oluşturma işlevini dönemin şartları nispetinde gerçekleştirmiş bir yayın olma özelliği taşıyan Âlem- i Nisvân’ın Müslüman Türk kadınının kendini ve dünyayı tanımasına, kadının kişisel, sosyal ve siyasi gelişimine sunmuş olduğu etkili katkıları olmuştur. Bu katkılardan biri de Âlem-i Nisvân’ın “Işık” (Azerbaycan), “Süyümbike” (Kazan), “Azad Hanım” (Astrahan), “Şark Kızı” (Kazan) ve “Nenkecan” (Kırım) gibi kadın temalı başka gazetelere ve mecmualara ilham kaynağı olmasıdır. Eksik koleksiyon hâlinde bulunan Âlem- i Nisvân’ın İsmail Gaspıralı’nın vefat ettiği 1914 yılına kadar yayın hayatına devam ettiği bilinmekte olup günümüze ulaşabilen son sayıları 1911 yılına aittir.