Japonya- ABD Askeri İttifakını Güçlendirirken Okinawa Halkı Adanın Askerden Arınmasını İstiyor

Sosyal Medyada Paylaş!

Japonya- ABD Askeri İttifakını Güçlendirirken Okinawa Halkı Adanın Askerden Arınmasını İstiyor

 

Tokyo savunma yeteneklerini güçlendirmek için harekete geçiyor. Ancak Okinawa halkı anatanlarının askerileştirmesine yönelik protestolarını sürdürüyorlar. Japonya’nın en güneyinde yer alan Okinawa eyaleti, uzun süredir devam eden çatışmanın savaş üssüne dönüştü. 60 yılı aşkın süredir yerel halk, adalarda ABD’nin askeri varlığından duyulan hoşnutsuzluğu dile getiriyor.

 

ABD’nin Okinawa’daki  askeri varlığına karşı protestolarının tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biri 1960’larda gerçekleşti. O sırada ABD ve Japonya, Okinawa’nın Japon kontrolüne geri döndürülmesi için müzakere ediyordu. 1972’de Okinawa Japonya kontrolüne geri döndü ancak ABD’nin askeri üsleri sorunu çözümsüz kaldı. Bu sorun sonraki yıllarda devam eden protesto ve gösterilere yol açtı.

 

Japonya, 31 bölgeye yayılmış yaklaşık 26.000 ABD askerine ev sahipliği yapıyor. ABD’nin bu askeri kapasitesi Japonya Askeri Kuvvetleri’nin toplam tamamlayıcısının yaklaşık yarısına tekabül etmekte. Okinawa, Japonya karasının yalnızca %0,6’sını oluşturuyor ancak konuşlu ABD üslerinin %70’i

burada yer almakta.

 

ABD ve Japonya hükümetlerinin üslerin varlığını sürdürmesinin gerekçesini ise: “Japonya’nın güvenliğini korumak ve bölgesel istikrarı desteklemek” olarak sunmakta.

Her yıl anma etkinlikleri gerçekleştirilen Okinawa’nın Japonya kontrolüne geri dönüşünün yıldönümü olan 15 Mayıs tarihinde bu yıl  ülkedeki tüm barış gruplarının bir araya geldiği bir sempozyum düzenlendi.

Sempozyumda söz alan Barış Forumu genel sekreteri Masashi, “Bu yıl, Okinawa’nın Japonya’ya geri dönmesinin 51. yıl dönümünde ve burada Amerikan üssünün bu adaya ne kadar ağır bir yük getirdiği bilgisini gençlere yaymaya çalışıyoruz.” “Yaşam kalitemiz, diğer 46 vilayetin tamamıyla kıyaslandığında en kötüsüne sahip” Dedi.

Okinawa’nın ekonomisi, Japonya’nın diğer bölgelerinde yaygın olan finans ve teknoloji gibi sektörlere kıyasla genellikle daha düşük ücretler sunan turizm ve tarıma büyük ölçüde bağımlıdır.

Masashi, “Japonya’nın ana adası buradan çok uzakta, bu nedenle merkezi hükümetin sorunlarımızı tam olarak anlamsı zor” dedi. “Elbette, birçok kişi Amerikan üslerinin ortadan kalkması durumunda yerel ekonominin de kötü bir şekilde etkileneceğini düşünüyor, ancak bu boşluğun dolduracağımızı önceden düşünmeliyiz.”

"Eski nesil Okinawalılar dışında, insanlar Amerikan varlığını doğal karşılıyorlar çünkü adada yabancı askeri personel olmadan yaşamanın nasıl bir şey olduğunu deneyimlemediler."

Profesör Ishikawa, kara alanının yarısından fazlasında ABD askeri üslerinin konuşlu bulunduğu Chatan kasabasındaki belediye binasının yakınındaki Futenma Baptist Kilisesi'nde bir konferans verdi. Amerikan askerilerinden önce adanın nasıl bir yer olduğunun dair bir resim ortaya koydu.

Konuşmasına Okinawa'nın savaştan önceki fotoğraflarının buluğunduğu gösterim başladı. “Yeşil tarlalarımız, tarım için çok arazimiz ve okullarımız vardı. Eskiden yeşil ve zengin bir adaydı… Savaş bize çok fazla değişiklik getirdi...”

Ishikawa, konuşmasında birçok kez Okinawa'nın geleceğini "silahsız bir barış adası" olarak vurguladı.

“Amerikalılar, daha savaş bitmeden, bu adayı askeri bir karakol olarak hazırlamak için keşif uçakları göndererek yukarıdan fotoğraf çekmeye başladılar bile. Okinawalıların hiçbir söz hakkı olmaksızın toprakları kamulaştırıldı, yapabilecekleri tek şey üslerin çevresine yeniden yerleşmek oldu” dedi.

Okinawa kamuoyunun, ABD askeri üslerinin adaların ayrılmaz bir parçası olduğu fikrini benimsemesi uzun yıllar aldı. Ishikawa, Okinawa halkının aksi kanaate varmasının ise aynı süreyi alacağını düşünüyor.

 

Okinawa vilayeti, Çin ile ABD'nin bölgedeki müttefikleri arasında artan gerilimde kilit bir savaş alanına dönüşürken, askeri üsler hem ABD hem de Japon güvenlik politikaları için giderek daha kritik hale geliyor. Ancak Tokyo'nun adada askeri üslerin varlığının devam etmesini kabul etmeye istekli olması, protestolar göz önünde bulundurulduğunda yerel halkın genel hakim talebi ile çelişmekte.

Yerel halkın ABD üslerine karşı olumsuz tavrını son yıllarda yeraltı sularında oluşan kirlilik de tetikledi.

Okinawa vilayetinin Çevre Koruma Dairesi, yeraltı suyu örneklerinde yüksek düzeyde toksik PFAS kontaminasyonu ile ABD askeri üslerinin varlığı arasındaki potansiyel bağlantı hakkında endişelerini dile getirdi. Bölüm ayrıca daha fazla test için ABD üslerine erişim için resmi bir talepte bulundu.

Valilik tarafından yakın zamanda yürütülen bir yeraltı suyu araştırmasında, ABD askeri tesislerinin yakınındaki 46 bölgeden numune alındı ​​ve endişe verici sonuçlar bulundu: sahalardan 32'si Japonya'nın PFAS için güvenli içme suyu standardını karşılayamadı. En kritik seviyeler ise  ABD üslerinin, özellikle Deniz Piyadeleri Hava İstasyonu Futenma da keşfedildi.

PFAS, 1940'lardan beri çeşitli endüstriyel ve tüketici ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bir grup insan yapımı kimyasal. PFAS ile ilgili temel endişelerden biri ise çevrede kalıcı olmalarıdır. Kolayca parçalanmazlar ve zamanla birikebilirler. Ayrıca PFAS'a maruz kalma, potansiyel sağlık riskleriyle de ilişkilendirilmektedir.

Valiliğin su örneği için üslere erişim talebi henüz yanıt bulmadı. Böylece bu sorun, Okinawa halkının adalarındaki “ABD askeri varlığına karşı durma sebepleri listesine” eklendi.

 

 

 

Kaynak:https://thediplomat.com/2023/05/okinawans-march-for-peace-as-japan-beefs-up-its-us-alliance/